Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Regional

17 Ian. 2020 / 19:25

Campania „O casă protejată-o viaţă salvată” a ajuns în Hânceşti

Campania „O casă protejată-o viaţă salvată” a ajuns în localităţile raionului Hânceşti. În ultimele luni, cu suportul proiectului „Reducerea Riscurilor Climatice şi dezastrelor”, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare au fost instalate peste 900 de detectoare de fum în raioanele Cantemir, Criuleni, Hânceşti, Leova şi Ungheni. Zeci de inspectori vizitează şi instruiesc în continuare familii cu mulţi copii, persoane în etate, dar şi oameni cu dezabilităţi privind regulile de apărare împotriva incendiilor.

Familia Ardeleanu este una dintre beneficiarii de detectoare de fum gratuite din localitatea Sărăta Galbenă, raionul Hânceşti. Acum că salvatorii au trecut şi prin casa lor, gospodina casei spune că toţi membrii familiei se vor simţi mai în siguranţă.

„Îi mulţumim Domnului, că asta este un lucru bun care va-ţi gândit să faceţi. Ne păzeşte asta”, a declarat beneficiara Ana Ardeleanu.

Un alt beneficiar al campaniei este Zinaida Lungu, care este mamă a 11 copii.

„E necesar ca aerul, să ştii că eşti protejată în orice moment, că noi nu ştim când mirosul nu poţi să îl deosebeşti, aşa când e fum ăsta înţelegi că a ieşit fum şi poţi să mai faci o dezinfecţie în casă deschizi uşa. Nu am păţit niciodată dar sperăm să fie bine”, a spus beneficiara Zinaida Lungu.

„Detectoarele date care noi le instalăm sunt detectoare de fum care produc un semnal sonor, şi în cazul în care acest semnal se aude trebuie în primul rând să evacuăm copii şi apoi persoanele din casă şi să sunăm de urgenţă la 112”, a menţionat ofiţerul IGSU, Nicolae Paraschiv.

Totodată oamenii au fost îndemnaţi să cureţe sobele cel puţin o dată pe an şi să păstreze obiectele uşor inflamabile cât mai departe de foc.

Pentru prevenirea incendiilor este strict interzis supra încălzirea sobelor, depozitarea lemnelor a materialelor uşor inflamabile în imediată apropiere de sobă de plita de foc dar şi alte condiţii care duc la producerea unui incendiu.

Campania „O casă protejată-o viaţă salvată” este implementată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi cu asistenţa financiară a Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Reducerea Riscurilor Climatice şi dezastrelor”.

„Ne-am propus pentru a merge în Republica Moldova prin intermediul angajaţilor IGSU sau mai simplu vorbind cu pompierii ca să ajungem la fiecare cetăţean din RM îndeosebi la ai cei vulnerabili pentru a încerca prin intermediul nostru să îi protejăm de nevoii”, a menţionat şeful IGSU, Mihail Harabagiu.

„Schimbările climatice devin deja realitate şi noi ne confruntăm cu aceste situaţii în fiecare zi. După cum s-a menţionat deja Australia acum se confruntă cu un dezastru major şi de aceea trebuie să abordăm problema situaţiilor de dezastre climaterice atât la nivel de politică şi cât la nivel local, regional şi individual, este foarte important să întreprindem măsuri comune pentru a salva mai multe vieţi”, a declarat reprezentantul PNUD, Dima Al-Khatib.

„Cu toţii putem fi martori ai schimbărilor climaterice. Australia arde, avem inundaţii în Europa de est, trei ani in urmă aici au fost îngheţuri în aprilie. De acea noi suntem foarte bucuroşi că putem fi un partener de durată al RM, pentru ca moldovenii sa fie mai puţin vulnerabili în astfel de circumstanţe”, a declarat consilierul şef ADA, Alexander Karner.

Anul trecut in tara au fost înregistrate 1675 de incendii în urma cărora şi-au pierdut viaţa 124 de persoane, dintre care 5 copii. Pierderile materiale s-au ridicat la peste 68 de milioane de lei.

Comentarii