Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

19 Aug. 2019 / 09:08

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni, restaurată cu sprijinul Ambasadei SUA

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni, monument unic din secolul 18 revine încet la frumuseţea de odinioară! Cu susţinerea financiară a Fondului Amabasadorilor din SUA, are loc migălosul proces de restaurare a picturii murale, care este cea mai valoroasă din spaţiul dintre Prut şi Nistru. Lucrarea este realizată de o echipă de restauratori din România, relatează Mesager.

Meticulozitate, precizie, răbdare, multe cunoştinţe şi credinţă necesită munca oamenilor, care readuc din adâncul secolelor chipurile sfinţilor, aura divină ce-i luminează.

„Presupune foarte multă răbdare, Operaţia mea se numeşte integrare cromatică, noi practic atenuăm contrastul creat de lacunele albe, intervenim doar pe lacunele albe din stratul pictural şi le aducem la nivelul patinei, astfel scoatem în evidenţă originalul”, a spus restauratorul din România, Lăcrămioara Româşcan.  

„E dificil, dar e şi frumos. Orice suprafaţă dintr-un monument  presupune o nouă descoperire, o nouă încercare”, a declarat retauratorul român, Elena Dominte.

În partea superioară a Altarului, lucrările sunt realizate în proporţie de 90 de procente, spune profesorul universitar Gheorghe Postică, coordonatorul proiectului.

„Lucrarea este una foarte dificilă fiindcă cu regret,noi nu avem spercialişti în restaurarea frescei,lucrăm cu o firmă specializată din România  care are experienţă în domeniu, avem restauratori care pas cu pas,etapă cu etapă realizează lucrări de desalinizare, în primul rîmd trebuie desalinizată picture, pe de altă parte sunt lucrări  de conservare a culorii,a tenchuielii  şi de reintegrare a picturii propriu-zise”, a declarat coordonatorul proiectului, Gheorghe Postică.

Din 1983, monumentul se află în gestiunea Muzeului Naţional de artă al Moldovei. Directorul instituţiei afirmă că Biserica din Căuşeni revine la viaţă.

În condiţiile continuităţii finanţării, vom avea un obiectiv turistic de valoare europeană

„Ne gândim în următorul un an-un an jumătate să finalizăm lucrările de  conservare-restaurare  a picturii şi celelalte lucrări ce ţin de exterior lucrările ar trebui finalizate în 2021”, a declarat coordonatorul proiectului, Gheorghe Postică.

Semi-îngropată în pământ, precum impunea legea otomană din perioada medievală, Biserica „Adormirea maicii Domnului  din Căuşeni” datează din secolele 17-18, iar pictura a fost realizată în 1763 de zugravii Stanciul, Radu şi Voicul.

Comentarii