Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

10 Feb. 2019 / 20:00

Autonomia Găgăuză, văzută prin ochii fotografilor

La Comrat a avut loc prezentarea unui album ce ilustrează cele mai importante aspecte din viaţa locuitorilor autonomiei. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 25 de ani a Organizaţiei Internaţionale de Cultură „Turksoy”, partenerul acestui proiect, relatează Mesager.

În albumul fotografic au fost incluse lucrările unor fotografi renumiţi din Turcia, dar şi din alte ţări membre ale organizaţiei „Turksoy”. Artiştii au avut ocazia să viziteze anterior Găgăuzia, iar pozele lor au surprins natura, oraşele, satele şi oamenii cu îndeletnicirile lor de bază. De asemenea, în lucrările prezentate au fost imortalizate şi monumentele istorice, inclusiv tradiţiile băştinaşilor.  

„În sfârşit ţin în mâini acest album, este un moment foarte important, sunt poze cu fetele noastre, este un sentiment plăcut”, a spus Lidia Todieva, meşter popular de costume naţionale din Ceadâr-Lunga.  

„Imaginile sunt foarte interesante, reflectă frumuseţea locurilor natale, au surprins Festivalul Costumelor, aici sunt fetele noastre”, spune Svetlana Todieva, locuitoare din Ceadâr-Lunga.

 „Am o senzaţie foarte plăcută atunci când răsfoiesc albumul, aici este toată bogăţia noastră, este o lucrare foarte bună, sunt mândru că în poze se regăsesc şi caii mei, dar şi oamenii cu care lucrez”, a menţionat Constantin Keleş, crescător de cai, Ceadâr-Lunga.

Potrivit autorităţilor, noul album fotografic ne va permite să vedem Găgăuzia într-o lumină nouă, altfel decât o cunoaştem în prezent. Lucrarea va fi distribuită tuturor bibliotecilor publice şi instituţiilor de cultură din regiune. Totodată, albumul va fi şi o carte de vizită pentru oaspeţi.

„Este un album luminos şi mult aşteptat. Veţi redescoperi Găgăuzia pentru că avem locuri pitoreşti şi tradiţii frumoase, prin intermediul acestei lucrări vom reuşi să comunicăm mai bine cu locuitorii din alte ţări, membre ale organizaţiei „Turksoy”, a declarat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.

Mai bine de zece ani, Autonomia Găgăuză face parte din Organizaţia internaţională „Turksoy”, cu statut de membru-observator. Scopul organizaţiei este de a colabora cu reprezentanţii tuturor popoarelor turcice din diferite ţări, pentru a păstra şi transmite generaţiilor viitoare tradiţiile şi cultura.

Comentarii

Ultimele Ştiri

PDM: Vom continua să investim în sănătate

Ştiri / Alegeri parlamentare 2019

19 Feb. 2019 / 18:02

PDM: Vom continua să investim în sănătate

Simona Halep în turul al treilea la Dubai

Ştiri / Sport

19 Feb. 2019 / 17:00

Simona Halep în turul al treilea la Dubai

Supercupa Moldovei va avea loc la Tiraspol

Ştiri / Sport

19 Feb. 2019 / 16:12

Supercupa Moldovei va avea loc la Tiraspol

PSRM: Vom reface infrastructura sportivă în Moldova

Ştiri / Alegeri parlamentare 2019

19 Feb. 2019 / 16:04

PSRM: Vom reface infrastructura sportivă în Moldova

Vezi arhiva