Ştiri

Sursa imaginii: gagauzinfo.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Regional

14 Mai 2019 / 17:25

Specialiştii investighează cauza pieririi albinelor în Găgăuzia

Albinele continuă să moară în satele Tomai, Gaidar şi Baurchi din sudul ţării. Mortalitatea diferă de la prisacă la prisacă, în unele cazuri ajungând si la 50%. Apicultorii se arată decepţionaţi de situaţie şi cred că otrăvirea în masă a albinelor este o cauză a stropirii grădinilor şi câmpurilor cu substanţe chimice. Totuşi, specialiştii investighează şi probabilitatea unei boli care a afectat albinele tinere, relatează Mesager.

Încă de la începutul lunii mai, apicultorii au observat că albinele au devenit mai lente, după care au început să moară în masă.

„Albinelor le-a paralizat sistemul nervos din cauza substanţelor chimice. Nu mai reacţionează nici intr-un fel. Peste o oră vor muri toate din cauza otrăvurilor împrăştiate de agricultori, fapt despre care nu ne-au anunţat. Doar o data ne-au informat cu o seara înainte, deşi trebuie sa o facă cu trei zile înainte. Avem foarte mari pierderi de 30-40%, anume albinele tinere”, a declarat apicultorul din Gaidar, Petru Celac.

„Şi acum continuă să moară, cel mai probabil au adus nectar otrăvit, iată şi un trântor mort aici... să spunem că cineva special a făcut asta nu ar fi corect, dar probabil au folosit preparate necalitative”, a spus apicultorul Nicolai Ciolac din Gaidar.

„Lucrez în apicultură din anul 1978. N-am mai avut o asemenea durere. Mi-au otrăvit albinele, ele ies din stup, se rotesc şi mor”, susţine apicultorul Ilia Topal din Gaidar.

Autorităţile locale au reacţionat la semnalul apicultorilor, grupul de lucru a prelevat mostre. Deocamdată se examinează şi versiunea unei boli care a afectat albinele, dar principala cauză este considerată totuşi otrăvirea cu substanţe chimice, recent utilizate pentru câmpurile şi grădinile din apropierea satului.

„Grupul de lucru a fost creat imediat ce am aflat. Proprietarii de terenuri care tratează plantele cu insecticide, mai ales dacă se face în timpul înfloririi, trebuie să notifice în prealabil primarul localităţii. Ca să-i avertizeze pe apicultori... nu putem exclude faptul că ar putea fi vorba si de o boală, deoarece au murit în mare parte albinele tinere. Avem însă mari suspiciuni că este o otrăvire tehnică, dar cu ce anume s-au otrăvit vom putea şti doar după ce vor fi făcute teste suplimentare”, a declarat şeful subdiviziunii ANSA din Comrat, Mihail Tucan.

Situaţia este similară în satele Baurchi şi Tomai, unde apicultorii de asemenea aşteaptă rezultatele investigaţiilor.

Comentarii