Ştiri

Sursa imaginii: prime.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

10 Feb. 2019 / 17:52

Ajutor din partea UE pentru localitatea Palanca

Centrul de sănătate, gimnaziul, dar şi Centrul comunitar din Palanca (Ştefan Vodă) au beneficiat de seturi de echipament, mobilier, utilaj şi tehnica IT de la Uniunea Europeană (UE). Bunurile au fost procurate în timpul implementării proiectului de construcţie al punctului modern de trecere Palanca şi donate ulterior instituţiilor din localitate. Autorităţile locale au primit în dar şi un automobil nou, pentru a putea fi utilizat în caz de deplasări de urgenţă, pentru necesităţile oamenilor, relatează Mesager.

Şeful delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, a venit personal într-o vizită de documentare la Palanca pentru a vedea unde şi cum a fost distribuit mobilierul şi tehnica IT.    

„Mobilierul l-am repartizat la clasele primare pentru că într-adevăr era nevoie. Am primit un xerox, ce ne ajută la copiere. Avem nevoie pentru multiplicare profesorii, dar mai ales elevii”, a menţionat Viorica Voloh, directoare adjunctă a gimnaziului din Palanca.

Peter Michalko a vizitat şi Centrul comunitar din localitate, deschis acum nouă ani şi frecventat în prezent de peste 50 de copii din familii nevoiaşe.  

„Aici copiii îşi fac temele pentru acasă, sunt ajutoraţi de cadru didactic profesional. Cinci ori pe săptămână, de luni până vineri centrul activează, în dependenţă cum vin: în clasa întâi se află mai multe ore, clasa a doua mai puţine”, a spus Svetlana Turuţa, reprezentantă a centrului.

Ambasadorul a discutat cu localnicii, care s-au bucurat că angajaţii Centrului Medical, dar şi cei ai Primăriei vor putea interveni mai rapid la chemări cu ajutorul automobilul performant, dăruit de UE.

„Pentru noi este foarte importantă susţinerea din partea UE, pentru că s-a gândit la noi, la localităţile mici, mai puţin favorizate, de proiecte foarte importante şi aceste bunuri denotă parteneriatele pe care le putem avea şi în continuare”, a specificat Larisa Voloh, primara localităţii Palanca.

„Noi continuăm să oferim susţinerea noastră pentru condiţii mai bune de trai oamenilor din Moldova. Este foarte important că noi putem să oferim această susţinere pentru condiţiile în care învaţă copiii, în care lucrează profesorii, pentru că asta este faza cheie în formarea generaţiei tinere, care trebuie să se simtă bine acolo unde trăieşte, unde s-a născut şi unde trebuie să vadă şi viitorul pentru viaţa lor”, a declarat Peter Michalko.

În localitatea Palanca locuiesc în prezent aproape două mii de oameni. 

Comentarii