Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Regional

29 Noi. 2020 / 12:57

Afacere cu butaşi de viţă-de-vie, dezvoltată la Sireţi

După ce vinul a fost aşezat cu grijă în beciuri, oamenii completează golurile existente în podgorii cu butaşi noi de viţă-de-vie. Plantarea de toamnă se execută pe terenuri bine drenate şi începe după căderea primelor brume. Lucrările se finalizează înainte de înregistrarea temperaturilor negative, relatează Mesager.

Fermierul Vasile Vutcărău din satul Sireţi, Străşeni, produce butaşi de viţă-de-vie rezistenţi la secetă şi îngheţuri. Timp de trei ani, bărbatul a muncit într-o pepinieră de viţă-de-vie din Franţa. Revenit acasă, fermierul şi-a deschis propria afacere, iar în prezent gestionează o pepinieră de producere a butaşilor de vie.

„Trebuie să aibă suficiente rădăcini la bază, bine dezvoltate, să nu aibă vătămări mecanice şi cordiţele trebuie să fie bine formate, o sudură bună la punctul de altoire”, a spus Vasile Vutcărău, antreprenor.

Există mai multe reguli care nu trebuiesc neglijate la înfiinţarea unei plantaţii, susţine antreprenorul.

„În primul rând un sol trebuie să fie bine prelucrat, la o adâncime de 55-60 cm, bine afânat, noi recomandăm ca punctul de altoire să fie plantat cu vreo trei-patru centimetri mai sus de nivelul pământului. Noi recomandăm plantarea descoperită”, a relatat Vasile Vutcărău, antreprenor.

Agricultorul produce aproximativ 40 de soiuri de viţă de vie, dintre care 15 sunt tehnice. În acest sezon, din cauza pandemiei, fermierul s-a pomenit într-o situaţie dificilă.

„Noi am avut o mulţime de contracte cu mulţi parteneri din exteriorul ţării şi ca rezultat al pandemiei, chiar dacă erau bronate plantele, multe au fost achitate, dar vânzări şi realizări nu s-au efectuat, fiindcă erau închise graniţele”, a mai spus antreprenorul.

Anual, la pepiniera de la Sireţi, sunt produse aproximativ şapte milioane de butaşi de viţă-de-vie.

Comentarii