Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

13 Iun. 2019 / 11:07

Vadim Brînzan: De pe conturile statului au loc extrageri mari de mijloace băneşti

În ultimul timp ar fi avut loc extrageri mari de mijloace băneşti de pe conturile companiilor cu capital de stat pe conturi off-shore, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii din Guvernul condus de Maia Sandu, Vadim Brînzan. Declaraţiile au fost făcute astăzi în cadrul unui briefing susţinut la Parlament.

„Deţinem informaţii că în ultimul timp au loc extrageri mari de mijloace băneşti de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri pe conturi off-shore. Această creştere subită a astfel de tranzacţii cu caracter dubios sau nelegale, care nu ţin de activitatea zilnică a companiilor de stat este suspicioasă şi extrem de alarmantă”, a declarat Vadim Brînzan.

Vadim Brînzan s-a adresat către instituţiile abilitate ordonând ca acestea să nu permită tranzacţiile dubioase.

„În calitatea mea de Ministru al Economiei şi Infrastructurii vreau să mă adresez către conducerea şi angajaţii, agenţilor economici cu capital de stat din Republica Moldova, către angajaţii ministerului şi ai tuturor agenţiilor subordonate, precum şi angajaţii CNA şi alte instituţii de stat responsabile de monitorizarea fluxurilor financiare: FISC, Ministerul Finanţelor, Poliţia de Frontieră, SIS şi alte instituţii abilitate să dea dovadă de prudenţă şi să se abţină de la efectuarea tranzacţiilor cu caracter dubios”, a declarat Brînza.

Solicitat de Moldova 1 să comenteze aceste declaraţii directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, dă asigurări că situaţia este sub control.

„Este absolut o informaţie cu totul eronată, deci toate instituţiile care sunt subordonate astăzi, întreprinderi de stat, societăţi pe acţiuni, care sunt subordonate azi Agenţiei Proprietăţii publice, probabil şi alte instituţii care nu sunt nouă subordonate, nu fac astfel de transferuri şi nu fac operaţiuni de genul. Mai mult ca atât, noi ne-am autosesizat, am dat indicaţiile de rigoare tuturor preşedinţilor societăţilor pe acţiuni, consiliilor de administrare ca să verifice încă o dată repetat această informaţie, dar nu avem astăzi motive şi nu avem dovezi care ar putea să confirme acest lucru”, a declarat Vladimir Baldovici.

Anterior şi Preşedintele, Igor Dodon, a sesizat opinia publică pe acest subiect, însă declaraţiile sale au fost catalogate de reprezentanţii Partidului Democrat drept minciuni.

Amintim că pe data de 8 iunie 2019, Blocul ACUM şi PSRM au semnat un acord temporar de colaborare şi formare a unei majorităţi parlamentare. Astfel, în funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar şefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu. În aceeaşi zi a fost învestit în funcţie noul Guvern. Curtea Constituţională a emis mai multe hotărâri prin care a anunţat că toate legile şi hotărârile adoptate, în data de 8 iunie, se declară neconstituţionale. CCM a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern.

 

Comentarii