Ştiri

Sursa imaginii: mfa.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

15 Iul. 2019 / 18:25

UE reia sprijinul bugetar pentru Republica Moldova

Comisarul european pentru politica vecinătăţii şi negocieri de extindere, Johannes Hahn a anunţat, după şedinţa Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene, reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova, anunţă un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

„Mă bucur să anunţ astăzi reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. 14,54 milioane de euro sunt aşteptate în zilele următoare. Deblocarea asistenţei financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse şi de încurajare a reformelor”, a declarat Johannes Hahn.

La şedinţa Consiliului Afacerilor Externe al UE a participat şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care efectuează o vizită oficială la Bruxelles.

Ministrul Nicu Popescu a avut astăzi o întrevedere şi cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a subliniat interesul Republicii Moldova pentru continuarea dialogului politic şi cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în conformitate cu prevederile Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO şi în domeniile de interes comun. „Planul individual de acţiuni IPAP, este instrumentul care ne permite să menţinem dialogul politic şi să realizăm cooperarea practică a Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică”.

Oficialii au examinat acţiunile comune ce urmează a fi întreprinse în contextul mai multor domenii de cooperare, printre care implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Securitate şi Apărare, promovarea procesului de reformă a sectorului de securitate şi apărare, combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii, cooperarea în domeniul comunicării strategice şi contracararea ameninţărilor hibride, potrivit unui comunicat al MAEIE.

Secretarul general adjunct, Rose Gottemoeller, a confirmat sprijinul organizaţiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi respectul pentru neutralitatea ţării, subliniind disponibilitatea de a oferi, în continuare, expertiza şi asistenţa necesară autorităţilor moldoveneşti în procesele de reformă, în special, în modernizarea sectorului de securitate şi apărare.

La discuţia informală cu miniştrii de externe, la care în premieră este invitat un ministru moldovean de externe, şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat în detaliu omologii săi europeni despre ultimele evoluţii din Republica Moldova. O atenţie specială a fost acordată eforturilor de contracarare a fenomenului corupţiei, relansării procesului de reforme în baza Acordului de Asociere, deblocării accesului la programele de asistenţă externă, priorităţilor de politică externă.

Ministrul Popescu a pledat pentru activizarea cooperării atât cu instituţiile europene, cât şi cu statele-membre, prin dinamizarea dialogului politic şi realizarea proiectelor concrete. De asemenea, Nicu Popescu a solicitat sprijinul partenerilor europeni în recuperarea banilor sustraşi din băncile moldoveneşti în contextul fraudei bancare.

Comentarii