Ştiri

Sursa imaginii: forum.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

16 Ian. 2020 / 16:21

Sondaj: Patru partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Patru partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Potrivit cercetării, bătălia în turul al doilea al prezidenţialelor s-ar da între actualul şef al statului, Igor Dodon şi fostul premier, Maia Sandu.

Dintre respondenţii care împărtăşesc anumite convingeri politice, cei mai mulţi ar vota în favoarea PSRM şi anume 44 la sută. Pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate ar opta peste 21 de procente. Democraţii ar obţine 10 la sută din sufragii, iar la limită să află PPDA pentru care ar vota puţin peste 6 procente dintre alegători.

PARTIDE CARE AR ACCEDE ÎN PARLAMENT

PSRM 44%

PAS 21,4%

PDM 10%

PPDA 6,3%

Potrivit sondajului, Igor Dodon şi Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere în rândul moldovenilor. Şeful statului Igor Dodon are susţinerea a peste 35% dintre cetăţeni, iar în Maia Sandu au încredere peste 20% din participanţii la sondaj. Pe următoarele poziţii, la distanţă mare, s-ar situa Ion Ceban, cu aproape 11 %. Pavel Filip şi Andrei Năstase se bucură de încrederea a peste 7 şi respectiv 6,3 % dintre respondenţi. Întrebarea cu privire la personalitatea politică cu cea mai mare încredere a fost una deschisă.

Clasamentul potrivit listei propusă respondenţilor îi plasează pe primele trei locuri pe Igor Dodon cu 29,1 procente, urmat de Maia Sandu, care este cotată cu aproape 17 de procente, iar primarul de Chişinău cu 8,8%. Fostul premier, Pavel Filip, dar şi liderul PPDA, Andrei Năstase se bucură de încrederea a 6,1 % şi respectiv 5,2 la sută dintre participanţii la sondaj.

„Aici a fost un răspuns spontan, adică noi nu le-am propus variante de răspuns. Şi vedeţi cea mai mare încredere, din total din eşantion. Şi observăm că nu au încredere 11 la sută, şi 7 la sută. Deci 18 la sută din populaţie nu au putut da un răspuns tranşat la această întrebare. A fost numite aproximativ 20 de persoane în care au încredere populaţia”, a declarat preşedintele Asociaţiei Sociologilor, Victor Mocanu.

Totodată, la un eventual scrutin prezidenţial, Igor Dodon şi Maia Sandu ar fi favoriţi. Din numărul celor decişi aproape 44 la sută ar vota pentru Igor Dodon şi 25,5 la sută pentru Maia Sandu. Pavel Filip ar acumula 9,5% din voturi, iar Andrei Năstase - 7,7%.

Sondajul „Rezultatele studiului sociologic: Anul 2019 în opinia populaţiei din Republica Moldova” a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie, pe un eşantion de 1189 de respondenţi. Marja de eroare este de +;-3%.

Comentarii