Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

02 Apr. 2020 / 14:27

Şedinţa Parlamentului amânată din lipsă de cvorum

Şedinţa plenară a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Secretariatul Legislativului a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 39 de deputaţi. Au lipsit deputaţii din PDM, PSRM, Partidul „Şor”. În schimb, era prezent în sală, premierul Ion Chicu, care urma să prezinte proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte legislative, asupra cărora Guvernul şi-a asumat angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

„Din păcate sunt nevoită să constat lipsa cvorumului, şedinţa nu poate fi deschisă”, a spus preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Noi astăzi vedem un circ organizat de majoritatea parlamentară şi de această guvernare. Cu regret, chiar şi procedurile democraţiei sunt nerespectate. Ca această de răspundere să fie respectată ca procedură  şi ca termenul de 72 de ore să curgă normal, astăzi, aici în plenul Parlamentului primul-ministru trebuia să prezinte proiectul de lege prin care şi-a asumat angajarea de răspundere. Noi suntem în situaţia în care am putea să contestăm şi să constatăm că nici asumarea de răspundere nu funcţionează aşa cum trebuie să funcţioneze, nemaivorbind de obrăznicia şi nesimţirea de care dau dovadă colegii din majoritatea parlamentară şi guvernare”, a declarat liderul Grupului parlamentar „Pro-Moldova”, Andrian Candu

„Procedura angajării răspunderii conform mai multor decizii ale Curţii Constituţionale presupune, în mod obligatoriu, venirea prim-ministrului în Parlament şi citirea proiectului de lege. Atâta timp cât acest element nu a fost respectat, este un temei de neconstituţionalitate a acestei decizii cu privire la angajarea răspunderii şi implicit a intrării în vigoare a legii. Este o bătaie de joc faţă de cetăţeni, pentru că era bine dacă premierul prezenta în plenul Parlamentului acele măsuri, aşa cum sunt, anti-populare, anti-business şi clientelare în foarte multe aspecte şi în susţinerea unor agenţi economici apropiaţi de guvernare. La ceea ce am asistat noi este un circ, o bătaie de joc, în primul rând către cetăţeni, şi îmi cer scuze în numele întregului Parlament”, a spus deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

„Acest dezmăţ care s-a produs astăzi în Parlament cumva caracterizează tot mai mult această guvernare, cu părere de rău degradează parlamentarismul, degradează Parlamentul. Majoritatea parlamentară care crede că face bine Guvernului Dodon pune sub mare, mare lovitură Parlamentul Republicii Moldova. Această angajare de răspundere nu a fot argumentată, nici logică sub toate aspectele”, a precizat deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari.

Ulterior, prim-ministrul Ion Chicu a prezentat în faţa presei pachetul de măsuri anti-criză pentru mediul de afaceri şi cetăţenii simpli. 

„Măsurile propuse pentru adoptare sunt axate pe trei componente. În primul rând, măsuri de vizează susţinerea socială a cetăţenilor în condiţiile unei crize vădite, măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător şi modificări a unor acte legislative, în special în domeniul legislaţiei bugetar-fiscale, care ne-ar permite să implementăm aceste măsuri, dar şi să acordăm bussinessului o mai mare predictibilitate referitor la reglementările pentru perioada următoare”, a menţionat premierul. 

La scurt timp, PDM a anunţat printr-un comunicat de presă că regretă situaţia creată astăzi, în plină criză, la Parlament de fracţiunile de opoziţie. 

„Fracţiunea PDM nu s-a prezentat astăzi la şedinţă pentru că: Măsurile economice au fost discutate anterior cu noi, pe platforma Consiliului Coaliţiei, fiind elaborate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei; Exerciţiul de astăzi (prezentarea asumării) nu presupune sesiune întrebări-răspunsuri, deci nu are rost prezenţa fizică a deputaţilor acolo, mai ales că există riscuri pentru răspândirea virusului, anterior autorităţile interzicând aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, nu este rostul expunerii inutile a angajaţilor aparatului fracţiunii, Parlamentului. Prin urmare, ţinând cont şi de faptul că fracţiunea PDM are mulţi deputaţi de circumscripţie, care vin din teritoriu la şedinţă, am convenit împreună cu colegii ca fiecare deputat să decidă singur dacă participă sau nu la şedinţă”, mai scrie în comunicat.

Iar PSRM îşi exprimă întreaga susţinere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu şi-a angajat răspunderea.

„În aceste condiţii, fracţiunea PSRM a făcut uz de dreptul său regulamentar să nu participe la şedinţa Parlamentului de astăzi, ca şi opţiune politică în sprijinul măsurilor luate de Guvernul Chicu. Noi suntem alături de cetăţeni, susţinem Guvernul ţării. (...) Deşi coronavirusul reprezintă un pericol eminent la adresa întregii lumi, ritmul de creştere a noilor cazuri de COVID-19 în Moldova este mai lent comparativ cu alte state europene. Aceasta demonstrează că autorităţile noastre au luat măsuri corecte de limitare a răspândirii virusului. Acţiunile bune ale Guvernului ţării sunt apreciate şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi de către experţi independenţi”, se menţionează în comunicatul PSRM. 

Menţionăm că miercuri, 1 aprilie, Guvernul a adoptat un pachet de măsuri anticriză prin asumare de răspundere. Printre acestea se numără majorarea ajutorului de şomaj, majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate pe perioada stării de urgenţă şi majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil. Totodată, titularii de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă vor fi scutiţi de plata pentru patentă. Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA, iar agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale vor beneficia de amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale.

Comentarii