Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

13 Iul. 2020 / 09:58

Se împlinesc 25 de ani de parteneriat între Republica Moldova şi Consiliul Europei

Astăzi, 13 iulie, Republica Moldova marchează 25 de ani de aderare la Consiliul Europei (CoE). Ţara noastră a devenit membră a CoE pe 13 iulie 1995. Conform Statutului CoE, orice stat din Europa poate deveni membru CoE dacă acceptă principiul statului de drept şi principiul în virtutea căruia fiecare persoană aflată sub jurisdicţia sa trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi se angajează să colaboreze sincer şi efectiv la realizarea scopurilor CoE.

Republica Moldova a semnat, în 1995, la Strasbourg, documentele de aderare la Consiliul Europei, iar astfel a devenit cel de-al 36-lea membru al organizaţiei şi a înfăptuit primul pas spre integrarea în spaţiul valoric european. În aceeaşi zi a fost semnată Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.  

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în prezent Republica Moldova şi Consiliul Europei conlucrează la elaborarea unui nou Plan de acţiuni pentru perioada 2021-2024, obiectivul acestuia fiind de a consolida procesele de reformă lansate, precum şi de a ajuta Republica Moldova să atingă nivelul de realizare a obiectivelor stabilite la aderare, inclusiv în vederea trecerii la faza de post-monitorizare a APCE.

„În acest răstimp, Republica Moldova a ratificat 92 de convenţii ale Consiliului Europei, care au reprezentat un puternic imbold pentru ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene şi crearea noilor instituţii democratice, precum şi influenţarea calitativă a vieţii cetăţenilor noştri (...) Ţin să reiterez importanţa menţinerii cooperării pro-active cu Consiliul Europei şi reconfirm angajamentul ferm faţă de valorile general-umane. Obiectivul nostru prioritar rămâne a fi racordarea cadrului legal naţional la standardele europene şi implementarea acestuia, inclusiv înfăptuirea reformelor democratice şi sociale într-un ritm accelerat”, a menţionat preşedintele Igor Dodon..

„Este un moment potrivit pentru reflecţie şi pentru a ne reaminti şi reafirma dezideratele tinerei republici la momentul accederii – de a deveni un stat cu instituţii democratice puternice, bazat pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Acest parcurs a fost marcat de promovarea standardelor statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului, au fost create instituţii şi dezvoltate capacităţi instituţionale, au fost influenţate destine şi cu toţii am simţit un alt nivel al libertăţii”, se spune în mesajul premierului Ion Chicu.

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat mesaje preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rik Daems, şi secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. În mesaje se arată că aniversarea unui sfert de secol a aderării Moldovei la Consiliul Europei oferă oportunitatea de a evalua parteneriatul cu această organizaţie, care s-a dovedit a fi unul extrem de important în procesul de construire a tinerei democraţii a ţării noastre. Multe dintre reformele şi realizările din Republica Moldova au fost posibile datorită sprijinului şi expertizei Consiliului Europei.

„Mă bucură faptul că avem susţinători şi prieteni de încredere în toate componentele Consiliului Europei şi vreau să-mi exprim înalta apreciere şi recunoştinţă pentru cooperarea fructuoasă cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care, de-a lungul timpului, ne ghidează şi ne ajută, inclusiv prin procedura de monitorizare. Această însoţire a fost resimţită printr-un şir întreg de transformări semnificative şi, profitând de ocazie, ţin să reiterez că obiectivul nostru cel mai important rămâne trecerea la etapa de post-monitorizare”, se arată în mesajul adresat preşedintelui APCE.

Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei, Biblioteca Naţională găzduieşte, în perioada 13 iulie-13 august, expoziţia cu genericul „Republica Moldova în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane”.

La expoziţie sunt expuse lucrări ce ţin de istoricul şi curentele principale de activitate ale Consiliului Europei, publicaţii, rapoarte şi expertize care vizează direct Republica Moldova, planul de acţiune privind susţinerea reformelor democratice în Moldova, precum şi programe comune şi proiecte în cadrul Parteneriatului CoE - UE pentru Moldova etc.

Totodată, expoziţia include şi publicaţii ce reflectă activitatea şi experienţa acumulată de Consiliul Europei în consolidarea şi împărtăşirea valorilor comune europene: a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.

Un loc aparte în cadrul expoziţiei este rezervat unor donaţii de publicaţii recente ale Consiliului Europei oferite de Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei şi de către oficiul CoE la Chişinău.

Comentarii