Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

27 Oct. 2020 / 20:03

Raport: CEC nu este percepută ca o autoritate independentă

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ar fi părtinitori, iar instituţia nu ar fi independentă şi necesită a-şi spori transparenţa. Sunt doar câteva constatări făcute publice de exterţii Transparency Internaţional Moldova, care au prezentat într-un raport rezultatele unei evaluări a CEC din perspectiva Sistemului Naţional de Integritate. Experţii au formulat şi o serie de recomandări, precum asigurarea stabilităţii legislaţiei electorale, ghidarea de standardele internaţionale, îmbunătăţirea cadrului legal aferent monitorizării cheltuielilor concurenţilor, relatează Mesager.

„Modul de numire în funcţie a membrilor CEC prin hotărârea Parlamentului, aceştia fiind desemnaţi în fond de actorii politici, face ca membrii CEC, iar în final şi CEC să fie percepută ca una ataşată politic. CEC nu este percepută, din păcate, ca autoritate independentă. Cadrul legal privind transparenţa CEC nu este unul dezvoltat prin reguli interne de organizare a procedurilor de consultare publică”, a declarat Marina Kalughin, expert Transparency International.

Contactat de Moldova 1, preşedintele CEC, Dorin Cimil, a spus că instituţia pe care o conduce nu va comenta rezultatele raportului.

 

Comentarii