Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

01 Iun. 2020 / 16:06

Proiectul legii ONG-urilor, păreri împărţite

Schimb de replici între premier şi opoziţie pe subiectul legii ONG-urilor. Asta, după ce Ion Chicu a declarat că cei care promovează proiectul în redacţia actuală şi-ar dori, de fapt, să lichideze Republica Moldova ca stat. În replică, reprezentanţii opoziţiei susţin că, aşa cum adoptarea legii este una dintre condiţionalităţile Uniunii Europene pentru debursarea celor 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară, ţara ar putea rămâne fără aceşti bani în plină criză, relatează Mesager.

Potrivit premierului, prin adoptarea legii în redacţia actuală există riscul ca unele partide politice să fie finanţate din exterior, prin intermediul ONG-urilor.

”Animonizităţile, agitaţiile celor care sunt finanţaţi de pe extern prin intermediul ONG-urilor, care chipurile ajută la dezvoltarea ţării, dar de fapt au acelaşi obiectiv, să distrugă această ţară. Nu suntem împotriva legii noi cu privire la ONG. Este o lege necesară, dar redacţia votată în 2018 nu este acceptabilă, pentru că de fapt RM prin aceste ONG îşi va pierde în linii mari independenţa”, a afirmat Ion Chicu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco s-a arătat nedumerit de declaraţiile privind necesitatea de a fi operate unele modificări, declarând că raportul a fost votat în unanimitate de membrii Comisiei juridice. Potrivit lui Litvinenco, singurul amendament a venit din partea lui Vasile Bolea şi a vizat intrarea în vigoare a legii, de la 1 ianuarie 2021. Parlamentarul mai spune că niciun alt amendament care ar fi în măsură să scoată normele care sunt "împotriva intereselor naţionale", nu a fost înaintat. 

"Unicul amendament a fost din partea lui Vasile Bolea şi a vizat intrarea în vigoare. Acesta a propus ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Atât. Nici un alt amendament care ar fi în măsură să scoată normele care, după cum spun ei, sunt "împotriva intereselor naţionale", nu a fost înaintat. Şi proiectul, între altele, are deja raport final de la comisia de bază", a declarat Sergiu Litvinenco.

Contactat de Moldova 1, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi a Parlamentului, Vasile Bolea, a menţionat că, deşi raportul asupra proiectului a primit avizul comisiei, documentul urmează să fie discutat în lectura a doua în Parlament. Înainte de aceasta însă, PSRM va convoca şedinţa fracţiunii, după care va formula o poziţie finală. 

”Fracţiunea PSRM se va întruni în şedinţă şi o să discutăm poziţia la această lege 109. Până în prezent încă noi nu ne-am întâlnit. Cum va decide preşedintele fracţiunii să ne convocăm, atunci o să ne convocăm. Deocamdată suntem în caratină, deputaţii urmează să dea a doilea test”, a menţionat Vasile Bolea.

Anterior, şeful statului a declarat că nu va promulga legea în redacţia actuală, deoarece ar exista riscul unor ingerinţe străine în politica din Republica Moldova. Totodată, preşedintele ţării a menţionat că, dacă PDM va vota legea aşa cum este, atunci acest lucru ar însemna încălcarea prevederilor acordului de coaliţie.

Democraţii nu au răspuns la telefon pentru a ne spune cum vor proceda. Totuşi, liderul PDM, Pavel Filip, a declarat la un post privat de televiziune că fracţiunea sa va vota legea, doar că articolul cu privire la posibilitatea acordării ajutorului material din partea ONG-urilor pentru partidele politice trezeşte anumite suspiciuni. Pe de altă parte, vicepreşedintele Platformei DA Alexandru Slusari nu vede nici un risc dacă proiectul va fi votat în forma în care este.

”Este foarte greu de comentat prostiile, dar domnul Chicu tot mai mult îndrugă prostii. Nu ştiu dacă noi putem măcar să presupunem că o normă din legea cu privire la organizaţiile comerciale, care prevede că ONG pot acorda asistenţă gratuită partidelor, distruge statul Republica Moldova. Acest stat a fost distrus prin corupţia, tâlhăria, prin jaful miliardelor, prin iresponsabilitatea demnitarilor de stat”, a menţionat Alexandru Slusari.

După ce a fost învinuit de reprezentanţii PAS că, prin neadoptarea Legii privind ONG-urile, guvernarea ar da cu piciorul în 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, premierul Chicu anunţă despre înviorarea încasărilor în bugetul de stat, ceea ce, potrivit lui, ar asigura plăţile sociale. Totuşi, oficialul susţine că aceasta este prea puţin pentru a face faţă consecinţelor pandemiei. 

 ”Suntem gata să avansăm, să semnăm şi acel momoramdum de înţelegere în speranţa că UE va aloca acest credit de 100 de milioane. Respectiv, noi nu vom renunţa la eforturile noastre de identificare a surselor suplimentare de finanţare a deficitului de stat şi în condiţiile extreme pe care le parcurge Republica Moldova, aceasta este unica cale pentru stat de a-şi onora obligaţiunile faţă de oameni”, a declarat Ion Chicu.

Adoptatea Legii ONG-urilor este una din condiţionalităţile Uniunii Europene pentru debursarea asistenţei macrofinanciare de 30 milioane de euro.

Comentarii