Ştiri

Sursa imaginii: HotNews

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

12 Iun. 2019 / 19:18

Preşedintele României a transmis o scrisoare Consiliului European şi Comisiei Europene prind situaţia din Moldova

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova. Iohannis face apel ca, în regim de urgenţă, să fie identificate, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene (UE) acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor UE.

„România, ca stat membru al UE, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Cred cu tărie că UE, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii din Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene. România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanţă cu obiectivul nostru strategic, care este şi obiectivul Uniunii Europene, acela de a susţine parcursul european al Republicii Moldova” se menţionează în scrisoare.

Comentarii