Ştiri

Sursa imaginii: captura video: realitatea.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

28 Feb. 2020 / 10:34

PAS şi PPDA au depus o moţiune simplă asupra politicilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii

Deputaţii Blocului ACUM au depus o moţiune simplă asupra politicilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Potrivit lui Alexandr Slusari, deputat PPDA, vicepreşedinte al Parlamentului, procedura licitaţiilor publice privind reparaţia drumurilor a fost executată cu încălcarea prevederilor legale şi acordurilor internaţionale. De cealaltă parte, socialiştii califică iniţiativa drept show politic.

Deputaţii ACUM acuză reprezentanţii Ministerului că au lansat în grabă licitaţiile pentru reabilitarea a patru tronsoane de drum, fără a anunţa concursurile în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„În luna ianuarie 2020, în mare grabă, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, fără confirmare de la Ministerul Finanţelor a pornit procesul licitaţiilor destinate achiziţiilor lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naţionale. Contrar prevederilor, nu a plasat anunţul despre licitaţii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Constatăm o fraudă a interesului public privind transparenţa exercitării de către minister a atribuţiilor funcţionale”, a declarat deputatul PPDA Alexandr Slusari.

De cealaltă parte, socialiştii considera ca cei din blocul ACUM vor să facă PR pe seama proiectelor de infrastructură, lansate de Guvern.

„Tot acest show politic care îl fac reprezentanţii aşa-spusei drepte, vin mai mult să facă circ. Pe ei ce îi deranjează? Faptul că nu s-a respectat legislaţia? Mai mulţi experţi în domeniu s-au expus asupra procedurii de achiziţii şi este binevenit că procedura de achiziţii s-a început în luna ianuarie ca în luna martie să fie deja în derulare întreg proiectul de reabilitare a drumurilor”, a spus Petru Burduja, deputat PSRM.

Contactat de Moldova 1, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, nu a răspuns la telefon pentru a comenta moţiunea de cenzură. Anterior, oficialul a explicat că licitaţiile anunţate nu sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deoarece Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene şi poate publica informaţii în acest jurnal doar dacă proiectul prevede mijloace din surse europene.

Preşedinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a dispus transmiterea Moţiunii simple spre examinare Direcţiei Juridice a Parlamentului. 

Comentarii