Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

16 Ian. 2020 / 12:34

PLDM propune modificarea Codului Electoral

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) propune modificarea articolului 46 din Codul Electoral, care se referă la desemnarea şi înregistrarea candidaţilor. Ei propun să fie introduse două aliniate noi, care să prevadă implicarea diasporei în viaţa politică din Republica Moldova.

„Listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea cetăţenilor cu domicilii şi reşedinţe în afara ţării în proporţie de cel puţin 20% din numărul propuşi spre înregistrare. Poziţionarea candidaţilor pe listă se face conform formulei, minim doi la fiecare 10 locuri. Adică articolul 46 a fost modificat anterior cu stabilirea procentului de 40 pentru femei. Noi considerăm că e bine, pentru că trebuie ă implicăm şi femeile în politică dar considerăm că nu e bine că uităm de o parte importantă a cetăţenilor noştri care activează după hotare. Este o practică internaţională”, a spus preşedintele PLDM, Tudor Deliu.

Propunerea legislativă a fost expediată astăzi către toate fracţiunile parlamentare.

„Aşteptăm ca această iniţiativă legislativă să nu fie trecută cu vederea de către partidele reprezentative în acest moment în Parlament. Ne-am dori un răspuns şi ne exprimăm deschiderea la oricare discuţii şi dezbateri ulterioare pe marginea acestui proiect, astfel încât acest proiect să-şi găsească o finalitate printr-un vot favorabil în Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat secretarul general al PLDM, Alexandru Fetescu.

Vicepreşedintele PLDM, Iulian David, susţine că economia ţării se bazează în mare parte pe banii trimişi din diasporă, iar ei trebuie să fie implicaţi în activitatea legislativă a ţării.

„Oamenii ceia au o mulţime de probleme (...). Este necesar ca să fie implicaţi din diasporă, anume în Legislativ ca deputaţi, care să apere interesele diasporei, pentru că ei pun baza economiei ţării şi trebuie să participe şi în activitatea legislativă a ţării. Oamenii ceia au o mulţime de probleme”, susţine Iulian David.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, din Republica Moldova au plecat cca un milion de cetăţeni.

Comentarii