Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

14 Iul. 2020 / 11:05

Platforma „DA” a semnat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu

Fracţiunea parlamentară a Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) au semnat astăzi, 14 iulie, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Deputaţii au făcut apel către celelalte fracţiuni parlamentare, în special, către deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate să susţină moţiunea şi să o semneze până joi.

„Moţiunea este definitivată şi acum o vom semna. Avem nevoie de o schimbare, de un nou guvern, să trecem la fapte”, a declarat deputatul Platformei DA Dinu Plîngău.

Platforma DA îndeamnă şi celelalte fracţiuni parlamentare să semneze moţiunea. Potrivit lor, Guvernul condus de Ion Chicu este unul „catastrofă” şi trebuie să plece.

„Facem apel către alţi deputaţi să semneze, pentru că nu mai putem tolera acest Guvern-catastrofă care este în Republica Moldova. Avem nevoie de o schimbare, de un nou guvern”, a mai declarat Dinu Plîngău.

„Este momentul adevărului. Trebuie să fim fermi pe poziţie. Semnăm această moţiune până joi, pentru că există procedura specifică de depunere. Respectiv, dacă săptămâna aceasta nu va fi anunţată moţiunea, ea nu va putea fi depusă până la vacanţa parlamentară”, a declarat preşedintele formaţiunii parlamentare a Platformei „DA”, Alexandr Slusari.

„E un test de maturitate. Să privim situaţia din orizontul unui impas politic şi nu al intereselor proprii. Dacă nu schimbăm acest Guvern, consecinţele vor fi resimţite şi pe parcursul campaniei electorale şi mai târziu”, a declarat deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

Totuşi, deocamdată nu există o certitudine dacă cei de la PAS vor semna moţiunea. Sceptici sunt şi reprezentanţii coaliţiei de guvernare. Deputatul PSRM, Grigore Novac, este de părere că Partidul Acţiune şi Solidaritate nu va susţine iniţiativa Platformei DA, relatează Mesager.

„Oare chiar atât de naiv este Năstase ca să creadă în faptul că Maia Sandu o să-i permită să devină premier? Nu domnule Năstase, nu speraţi prea mult, dacă pentru noi socialiştii dumneavoastră sunteţi opoziţie, atunci pentru Maia Sandu dumneavoastră sunteţi rival şi duşman politic de pe acelaşi eşichier al politicii moldoveneşti. Dacă credeţi în poveşti, nu aveţi decât. Dar, repet, Maia Sandu nu o să vă permită să avansaţi”, se arată într-o postare publicată de deputatul socialist pe pagina sa de Facebook, citat de Mesager.

În replică, cei de la PAS susţin că motivul pentru care nu se grăbesc să semneze moţiunea de cenzură ar consta în faptul că urmează să fie identificate voturile necesare nu doar pentru înaintarea acesteia, dar şi pentru demitere. O decizie ar urma să fie luată sâmbătă de Consiliul Naţional Politic al formaţiunii.

„Noi vrem ca această moţiune să nu fie făcută doar de dragul moţiunii, dar să aibă o finalitate, să fie demis Guvernul Chicu. Vom decide la Consiliul Naţional Politic al partidului sâmbătă”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popşoi, citat de Mesager.
Liderul fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, declară că opoziţia nu a reuşit să ajungă la o înţelegere şi asta deoarece fiecare dintre ei ar râvni funcţia de prim-ministru.

Premierul Ion Chicu consideră moţiunea drept mişcare politică secundară.

„Haideţi cu toţii să fim solidari să ne conjugăm eforturile, inclusiv parlamentare, pentru a scăpa de această pandemie. Acesta este obiectivul numărul unu al ţări şi al societăţii, în rest totul este secundar aţa mişcări politice”, a declarat premierul Ion Chicu, citat de Mesager.

Deşi „Pro Moldova” şi Partidul Politic „Şor” au anunţat anterior că sunt gata să semneze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari, declară că formaţiunea sa aşteaptă un răspuns de la PAS, împreună cu care să depună moţiunea.

Amintim că, pentru înregistrarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului sunt necesare 26 de semnături ale deputaţilor, iar pentru demisia Executivului e nevoie de voturile a cel puţin 51 de deputaţi. În prezent, majoritatea parlamentară PSRM şi PDM are 50 de mandate, iar unele proiecte de legi sunt susţinute şi de independentul, Alexandru Oleinic. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

 

Comentarii