Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

15 Iul. 2019 / 18:10

PL cere demisia preşedintelui Parlamentului

Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, cere demisia preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, fiind convins că familia ei ar fi implicată în frauda bancară de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Chirtoacă afirmă că soţii Greceanîi au distrus Fabrica de Vinuri de la Cojuşna şi nu au mai restituit credite de cinci milioane de euro. Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM) a calificat acuzaţiile lui Chirtoacă drept insinuări ale unei persoane cercetate penal, relatează Mesager.

Liderul PL a spus că în 2009, în Comitetul director al fabricii din Cojuşna se regăseau trei persoane, printre care şi Alexei Greceanîi, soţul Zinaidei Greceanîi. Potrivit lui, compania ar fi beneficiat de credite de mai multe milioane de euro de la BEM, iar creditele nerambursate de aproape cinci milioane de euro figurează în primul raport Kroll.

„În 2009, Alexei Greceanîi se adresează la soţia sa, premierul Zinaida Greceanîi, să nu mai plătească un credit de circa două milioane de euro. Tot în perioada 2011, 4 martie şi 7 octombrie, conform datelor, Alsvit-Vin a familiei Greceanîi şi Mîndrilă iau de la BEM, iată copia contractului, un credit de 40 de milioane de lei. Cei de la Kroll nu s-au ocupat cu această chestiune. Ei s-au ocupat de ce s-a întâmplat din 2013 încoace. Din acest motiv, familia Greceanîi nu apare în părţile II şi III. Demisia se cere imediat din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Orice încercare de a fi acoperită de Dodon, sau mai grav de Blocul ACUM, va fi calificată drept complicitate la furt şi trădare”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Solicitată să comenteze declaraţiile lui Dorin Chirtoacă, şefa serviciului de presă al PSRM, Irina Astahova, a declarat pentru Moldova 1 că PSRM califică acuzaţiile ca fiind insinuări ale unei persoane cercetate penal, care nu face altceva decât să se evidenţieze public.

Preşedintele Igor Dodon a negat recent în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” că familia preşedintelui Parlamentului ar fi implicată în delapidările de la BEM. Întrebat de ce numele soţului Zinaidei Greceanii, care apărea în raportul Kroll 1, a dispărut din raportul Kroll 2, şeful statului a spus că instituţiile de anchetă au demonstrat ca fosta lideră PSRM nu are legătură cu frauda bancară.

 

Comentarii