Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Politic

09 Apr. 2021 / 17:33

Parlamentul a votat un nou proiect privind anularea legii miliardului

Un nou proiect ce prevede anularea legii miliardului a fost votat în prima lectură de Legislativ. Documentul de abrogare a legii prin care datoria creată în urma furtului miliardului este întoarsă din bugetul de stat a fost votat de majoritatea deputaţilor din Parlament după o oră de discuţii şi polemici. Proiectul presupune eliminarea presiunilor fiscale suplimentare asupra populaţiei şi economiei Republicii Moldova. O lege similară a fost adoptată şi în decembrie, dar a fost declarată neconstituţională de Înalta Curte, relatează Mesager.


„Este problema furtului şi trebuie pedepsiţi cei care au adus aceste prejudicii şi întorşi banii. În al doilea rând, trebuie de scos datoriile de pe umerii cetăţenilor”, a menţionat preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Petru Burduja.

A urmat runda de întrebări şi răspunsuri, care nu a trecut fără replici acide, iar unii deputaţi au criticat iniţiativa legislativă.

„Dacă există în gram de seriozitate în intenţiile autorilor proiectului, atunci haideţi să votăm proiectul în prima lectură. După aceasta, foarte responsabil vom chema reprezentanţii BNM, ai Ministerului Finanţelor, partenerii externi să ascultăm împreună argumentelor lor”, a propus deputatul PPPDA Alexandru Slusari.

„Cum o să afecteze această iniţiativă preţurile de consum, inflaţia, rata dobânzilor la împrumuturile cetăţenilor, preţurile la energia electrică? Daţi-ne parametri clari în care noi înscriem în cadrul macroeconomic această lege”, a îndemnat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Emiterea suplimentară a obligaţiunilor se va diminua cu 0,6 miliarde şi asta deja va fi bine pentru cetăţenii”, a argumentat deputatul Petru Burduja.

„Această garanţie a fost făcută prin emiterea unor hârtii de valoare de stat, care astăzi se află în posesia Băncii Naţionale. După aprobarea acestei legi în două lecturi, acele garanţii şi hârtii de valoare vor fi anulate sau nu?”, a întrebat deputatul "Pro Moldova" Andrian Candu.

„Noi cunoaştem foarte bine istoricul adoptării acestei legi. La lectura a doua o să invităm şi o să găsim şi alte alternative, pentru că ele sunt”, a dat asigurări preşedintele Comisiei parlamentare de profil.

„Nu există niciun partid politic în acest Parlament care nu a promis că va face tot posibilul pentru a anula legea miliardului. Vom respecta strict procedura, astfel încât să nu fim atacaţi la Curtea Constituţională”, a menţionat deputatul socialist Corneliu Furculiţă.

„Înţelegem cu toţii că proiectul propus nu va rezolva în totalitate problema. Să formăm o comisie în Parlament şi să analizăm problema garanţiilor de stat”, a propus deputatul Partidului „Şor” Denis Ulanov.

Primul proiect privind abrogarea legii din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat a fost înaintat în Legislativ de deputaţii socialişti şi a fost votat pe 16 decembrie 2020, într-o şedinţă la care au participat doar parlamentarii fracţiunii „Şor” şi PSRM. Ulterior, „Pro Moldova” a sesizat Curtea Constituţională, iar în data de 18 martie Înalta Curte a decis că abrogarea legii miliardului este neconstituţională.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

Comentarii