Ştiri

Sursa imaginii: captură video/privesc.eu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

09 Iul. 2020 / 20:49

Moţiunea simplă în domeniul sănătăţii a eşuat

Cu majoritatea voturilor împotrivă, moţiunea simplă depusă de grupul parlamentar Pro Moldova asupra politicilor guvernamentale din domeniul sănătăţii publice realizate de ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a eşuat. Potrivit autorilor moţiunii, înaintarea moţiunii simple a fost dictată de situaţia creată în urma gestionării stării de urgenţă în sănătate publică şi a stării excepţionale cauzate de pandemia prin COVID-19.

„Starea lucrurilor este urmare a ignoranţei ani de zile faţă de acest domeniu şi faţă de oamenii care stau la straja sănătăţii. Indiferent de viziunile politice, sănătatea trebuie să devină o prioritate majoră pe agenda clasei politice şi a societăţii ”, a declarat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Prezent în sala Parlamentului, despre sistemul de sănătate din ţară, dar şi provocările cu care se confruntă în acest moment lucrătorii medicali a vorbit şi şeful Clinicii Universitare Reanimare, Victor Cojocaru, care luptă acum pentru vieţile pacienţilor COVID pozitivi ajunşi în terapie intensivă în stare gravă şi extrem de gravă.

„Această pandemie ne-a adus mari probleme ce ţin de dotarea cu medicamente, utilaje. Situaţia e mai proastă în spitalele raionale, deoarece acolo este un alt volum de muncă. Aici e punctul nostru slab. E tensionat, e obositor, suntem la limită, dar trebuie să ne gândim să ieşim cu succes din următoarea etapă”, a declarat Victor Cojocaru.

Au susţinut moţiunea simplă deputaţii din fracţiunile parlamentare a grupului parlamentar Pro Moldova, a Partidului Politic Şor, a Platformei DA, precum şi a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Potrivit lor, Ministerul Sănătăţii a eşuat în gestionarea pandemiei, situaţia din domeniul sănătăţii fiind pentru moment una critică.

„Moţiunea de azi este despre faptul că Republica Moldova este împinsă cu regularitate şi greu la vale”, a declarat deputata fracţiunii parlamentare a grupului parlamentar Pro Moldova Ruxanda Glavan.

„Pentru modul în care aţi gestionat criza pandemică, demisia dumneavoastră mi se pare prea puţin. Fracţiunea Şor va vota moţiunea simplă”, a spus deputata Partidului Politic Şor Marina Tauber.

„Aţi făcut praf din sănătatea oamenilor, doamnă Dumbrăveanu, motiv pentru care Platforma DA va susţine fără ezitare moţiunea de cenzură”, a declarat deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Igor Munteanu.

„Pentru că aţi gestionat dezastruos această pandemie, PAS va susţine moţiunea de cenzură înaintată astăzi”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

La rândul lor, deputaţii din coaliţia de guvernare PSRM-PDM au acuzat opoziţia de dezastrul produs în sistemul sănătăţii în timpul guvernării acestora.  

„Aceasta moţiune vine tocmai de la acei care au fost în anumite perioade responsabili de sistemul medical şi care, când au avut posibilitatea, nu au acţionat. Culmea, această moţiune vine de la acei care acum cheltuie miliardul furat pe cumpărarea deputaţilor, în loc ca acei bani să fie folosiţi în salvarea sistemului medical”, a declarat deputata Partidului Democrat din Moldova Svetlana Rotundu.  

„Care e acuzaţia adusă ministrei Dumbrăveanu? Cică avem dezastru în medicină. Adică până în martie aveam de toate, concuram cu Suedia şi Japonia, dar toate au dispărut subit în martie 2020, nu-i aşa? Aţi lăsat un adevărat dezastru în medicină şi nu vă ascundeţi după deget şi spuneţi că nu este aşa”, a declarat deputatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova Bogdan Ţîrdea.

„Am verticalitate şi am onoare, doar că nu o să-mi dau demisia de onoare, pentru că o să duc acest mandat cu verticalitate, iar cei care doriţi să vă oferiţi suportul în gestionarea crizei sunteţi mereu bineveniţi”, a mai declarat Viorica Dumbrăveanu.

Amintim că pe 18 iunie, grupul parlamentar Pro Moldova a înregistrat o moţiune simplă contra politicilor din domeniul sănătăţii, prin care se solicita reevaluarea de urgenţă a politicilor din domeniul sănătăţii, separarea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în două instituţii, precum şi testarea masivă a populaţiei la infecţia COVID-19.

Comentarii