Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

14 Ian. 2021 / 16:30

Ministrul interimar al Justiţiei: Dacă Maia Sandu nu va desemna un premier, ar bloca o procedură constituţională

Dacă preşedinta Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, ar putea bloca o procedură constituţională. Este declaraţia ministrului interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, care a punctat, pe o reţea de socializare, că acest lucru este la limita abuzului de drept şi al uzurpării puterii. Pe de altă parte, preşedinta Maia Sandu spune că cea mai scurtă cale pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi autodizolvarea Parlamentului, iar în acest sens este în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale, relatează Mesager.

Într-o postare pe o reţea de socializare, ministrul interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a declarat că, potrivit legii, „şeful statului este obligat să înainteze un candidat la funcţia de premier”. Potrivit lui Nagacevschi, „pentru a justifica neînvestirea unui nou Guvern, preşedintele ţării a inventat aşa-zisa idee de autodizolvare a Parlamentului şi aşteaptă soluţia Curţii Constituţionale”.

Oficialul este de părere că astfel se creează impresia să şeful statului încearcă să blocheze şi să sancţioneze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituţională. 

Pe de altă parte, miercuri, Maia Sandu a declarat că deocamdată nu va face nicio nominalizare de prim-ministru, deoarece aceasta ar amâna alegerile parlamentare anticipate, despre care a spus că sunt aşteptate de cetăţeni şi dorite de partidele parlamentare.

„Noi o să mergem pe calea cea mai scurtă care să declanşeze aceste alegeri anticipate. Aşteptăm să vedem ce spune Curtea Constituţională pe propunerea de autodizolvare a Parlamentului, care în acest moment ar fi cea mai scurtă cale spre declanşarea alegerilor anticipate. Cetăţenii Republicii Moldova vor să scape de acest Parlament în care sunt mulţi deputaţi care nu lucrează pentru cetăţeni, lucrează împotriva cetăţenilor”, a menţionat Maia Sandu.

Amintim că Partidul Acţiune şi Solidaritate a cerut Curţii Constituţionale să interpreteze Constituţia în vederea elucidării posibilităţii de autodizolvare a Parlamentului. Aleşii vor să ştie dacă este posibil ca Legislativul să fie dizolvat prin adoptarea unei hotărâri în acest sens cu voturile a două treimi din deputaţi. Guvernul Chicu şi-a anunţat demisia pe 23 decembrie, cu o zi înainte de învestirea în funcţie a Maiei Sandu. În prezent, interimatul la şefia Guvernului este asigurat de către ministrul Afacerilor Exerne, Aureliu Ciocoi.

Comentarii