Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Maia Sandu

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

23 Apr. 2021 / 19:12

Maia Sandu: Parlamentul trebuie să se oprească din derapajele antidemocratice (VIDEO)

Parlamentul trebuie să se oprească din derapajele antidemocratice. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing susţinut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, la care au fost discutate ultimele deciziile luate astăzi în plenul Parlamentului care vizează Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM).


Maia Sandu a făcut apel către parlamentari, dar şi organizaţiile internaţionale să urmărească situaţia din Republica Moldova şi să ofere tot sprijinul necesar în vederea protejării democraţiei.

„Ce s-a întâmplat azi este foarte grav. (…) Este un atac fără precedent la ordine constituţională şi independenţa Curţii Constituţionale. Cerem Parlamentului să se oprească din aceste drapaje antidemocratice. Niciun atac la independenţa CCM nu poate fi tolerat. Fac apel şi către organizaţiile internaţionale să urmărească situaţia din ţara noastră şi să ofere tot sprijinul pentru apărarea democraţiei”, a declarat Maia Sandu.

În context, şefa statului a declarat că în cadrul şedinţei de astăzi a CSS a solicitat de la organele de drept să nu se lase antrenate în acţiuni „neconstituţionale şi să nu îndeplinească ordine ilegale”.

„Am solicitat Procuraturii Generale să investigheze acţiunile de astăzi sub aspectul uzurpării puterii în stat. Am cerut SIS să urmărească acţiunile de încercare a subminării ordinii constituţionale. Fac apel direct la socialişti. Strategia voastră de a arunca ţara în haos după alegerile prezidenţiale trebuie oprită. (…) Cetăţenii sunt singurii care pot rezolva criza politica prin alegeri democratice”, a mai declarat Maia Sandu.

Menţionăm că astăzi, în cadrul şedinţei plenare, deputaţii din majoritatea parlamentară formată din PSRM şi Partidul Şor au votat o serie de proiecte privind CCM. Între acestea, aleşii poporului au exprimat vot de neîncredere pentru trei judecători ai CCM care au votat la 15 aprilie pentru dizolvarea Parlamentului, ca ulterior să voteze un proiect de lege prin care au anulat parţial hotărârea din 16 august 2019 a Legislativului prin care Domnica Manole a fost numită în funcţia de judecător. Mai târziu, deputaţii l-au propus pe procurorul Boris Lupaşco la funcţia de judecător al CCM. Nemulţumiţi de deciziile luate de Legislativ, opoziţia a organizat în faţa Înaltei Curţi, un protest care continuă şi la această oră.

Între timp, PAS a contestat la Înalta Curte proiectul de hotărâre prin care mandatul de judecător la Înalta Curte al Domnicăi Manole a fost anulat, precum şi numirea lui Boris Lupaşco în funcţia de judecător la CCM.

Comentarii