Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

22 Aug. 2019 / 15:55

Maia Sandu, la Vilnius: Unica soluţie de dezvoltare a ţării noastre este integrarea în Uniunea Europeană

În cadrul vizitei sale oficiale la Vilnius, Prim-ministrul Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda. Oficialii au discutat despre perspectivele cooperării moldo-lituaniene pe multiple planuri, evoluţiile politicii interne din ambele ţări, implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, fiind abordate inclusiv problemele regionale de securitate, se menţionează în comunicatul Guvernului.

Premierul Maia Sandu a adresat sincere felicitări Preşedintelui Gitanas Nauseda cu ocazia câştigării alegerilor prezidenţiale şi a preluării acestei funcţii de mare responsabilitate. Totodată, Şefa Guvernului a apreciat înalt sprijinul politic acordat de Lituania parcursului european al ţării noastre şi asistenţa valoroasă oferită în procesul de realizare a reformelor sectoriale în Republica Moldova.

De asemenea, Maia Sandu şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit de Lituania în perioada crizei politice de la Chişinău şi pentru susţinerea multidimensională oferită Republicii Moldova atât în procesele de integrare europeană, cât şi în cadrul Parteneriatului Estic. Premierul moldovean a accentuat că unica soluţie de dezvoltare a ţării noastre este integrarea în Uniunea Europeană în vederea asigurării democraţiei, respectării drepturilor omului şi a unui nivel de trai înalt pentru cetăţenii ţării noastre şi realizării reformelor în domenii-cheie, precum sectorul justiţiei şi combaterea corupţiei.

La Vilnius, şefa Executivului a mai avut o întrevedere cu Ministrul de Externe, Linas Linkevicius. Oficialii au examinat posibilitatea reluării activităţii Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană.

Prim-ministrul Maia Sandu, s-a întâlnit şi cu omologul său lituanian, Saulius Skvernelis. Premierul a apreciat dialogul politic activ dintre cele două state şi a dat asigurări că planul de acţiuni al guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE şi că vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. „Ne-am propus ca în cel mai scurt timp să fie întreprinse un şir de acţiuni menite să asigure o justiţie independentă, cu judecători şi procurori profesionişti, să construiască instituţii puternice şi eficiente în lupta împotriva corupţiei, dar şi ca toţi cetăţenii, mai ales cei cu venituri mici, să simtă o îmbunătăţire a nivelului de trai.”, a subliniat şefa Executivului.

La rândul său, premierul Saulius Skvernelis a ţinut să evidenţieze că Lituania susţine ferm Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum şi în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană, sprijinind demersurile ţării noastre în capitalele europene. „Republica Lituania este pregătită să susţină o nouă iniţiativă de parteneriat european şi să ofere asistenţă Republicii Moldova în lupta împotriva corupţiei, implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi alte domenii importante”, a punctat prim-ministrul lituanian.

Tot astăzi, Sandu a ţinut un discurs în cadrul conferinţei anuale organizată de fostul preşedinte al Lituaniei, Valdas Adamkus.

„Niciun conflict - fie îngheţat, ca în cazul regiunii transnistrene, fie în curs de desfăşurare, precum în cazul Donbass - nu ar trebui utilizat pentru a limita suveranitatea şi alegerea suverană a statelor postsovietice. Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menţine Republica Moldova într-o zonă gri între Est şi Vest şi ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Comentarii