Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

02 Iul. 2019 / 09:24

Klaus Iohannis: România va susţine deblocarea asistenţei financiare a UE pentru Republica Moldova

România va susţine deblocarea asistenţei financiare a Uniunii Europene (UE) pentru Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută astăzi la Bucureşti de către preşedintele român Klaus Iohannis, după întrevederea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu. Şeful statului român a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în diverse domenii, în special pentru îmbunătăţirea dialogului între Chişinău şi Bruxelles. Maia Sandu a exprimat gratitudine autorităţilor de la Bucureşti pentru proiectele bilaterale şi a exprimat încrederea că această asistenţă va continua.

„Am menţionat în discuţia de astăzi demersurile pe care le-am întreprins la nivelul UE în sprijinul Republicii Moldova. După cum ştiţi, am obţinut includerea în concluziile Consiliului European din iunie, angajamentul UE prin măsuri concrete a reformelor din Republica Moldova. România în cooperare cu partenerii internaţionali va susţine deblocarea asistenţei financiare a UE pentru Republica Moldova, necesară promovării reformelor ”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că România va acorda asistenţă Republicii Moldova pentru consolidare instituţiilor.

„Am evidenţiat susţinerea clară a României, totodată am informat distinşii mei oaspeţi despre disponibilitatea României de a acorda pe baza solicitării Guvernului de la Chişinău, asistenta dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova. La iniţiativa mea, administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de asistenţă şi să fie demarate proiecte concrete. Partea României deja a constituit acest grup şi a avut o primă întâlnire. Salut faptul că premierul Maia Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri”, a mai spus preşedintele României.

Prim-ministra Republicii Moldova Maia Sandu a dat asigurări că „agenda europeană este linia directoare” a Guvernului de la Chişinău, autorităţile fiind interesate de cooperarea cu România în realizarea acestui deziderat.

„Discuţiile au fost sincere şi concrete. Problemele abordate au reflectat preocuparea pentru stabilitatea Republicii Moldova şi cursul pentru modernizare. Am făcut un schimb de opinii despre acţiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chişinău: reforma justiţiei, combaterea corupţiei, investigarea fraudei bancare, asigurarea independenţei presei. Am solicitat sprijin în asistenţă la nivel înalt. Am reiterat interesul pentru o serie de acţiuni: continuarea procesului de reabilitarea a şcolilor şi grădiniţelor, interconectarea energetică, asigurarea cetăţenilor cu apă potabilă”, a spus Maia Sandu.

Solicitată de jurnalişti să explice parteneriatul încheiat între Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Maia Sandu a spus că acest parteneriat a reprezentat o unică soluţie de a elibera ţara de regimul antidemocratic.

„Parteneriatul politic semnat cu PSRM este unul mai puţin obişnuit a fost singura soluţie pentru a scăpa de un regim antidemocratic, corupt care a terorizat oamenii care nu se subordonau regimului. Când am semnat parteneriatul am pus la bază decizii concerte care să elibereze instituţiile statului. Suntem în proces de curăţare a instituţiilor statului, să aducem oameni profesionişti. Suntem în proces de recuperare a statului care a fost folosit in interese de grup. Avem votul PSRM pentru programul de guvernare, iar în program se spune clar că Acordul de Asociere stă la baza acestui parteneriat. Evident, timpul va arăta cât va dura acest acord, în prezent deciziile se respecta”, a specificat Maia Sandu.

Premierul Republicii Moldova va avea o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, după care vor fi făcute declaraţii pentru presă.

Prim-ministra Republicii Moldova se află într-o vizită oficială la Bucureşti la invitaţia preşedintelui României Klaus Iohannis. Aceasta este prima vizită întreprinsă de la învestirea sa în funcţie de şef al Executivului. Maia Sandu este însoţită de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase. Din delegaţie mai fac parte vicepreşedintele Legislativului, Ion Ceban, Iurie Reniţă, preşedinte al Comisiei politică externă şi integrare europeană şi Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

Comentarii