Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

08 Feb. 2019 / 17:00

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Beijing, Denis Jelimalai

Cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză, Denis Jelimalai, a acordat un interviu în exclusivitate corespondentului special Radio Moldova Actualităţi, Anatol Caciuc.

Domnule ambasador, cum caracterizaţi relaţiile moldo-chineze în ultimii ani şi cum transformările din China influenţează dialogul dintre Chişinău şi Beijing ?

Relaţiile moldo-chineze continuă să se dezvolte şi să se extindă, instrumente importante în acest sens fiind programele şi acordurile succesive de cooperare în domeniul economic, cultural, cel al educaţiei şi ştiinţei, precum şi raporturile stabilite la nivelul Guvernelor, forurilor legislative, conducerii oraşelor şi regiunilor din cele douăţ ări.

Putem afirma cu certitudine că schimburile bilaterale au cunoscut un parcurs ascendent, configurându-se într-o relaţie construită pe platforma unei cooperări în diverse domenii. Republica Populară Chineză s-a dovedit a fi un partener de încredere al Republicii Moldova, motiv pentru care dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state a reprezentat un obiectiv constant al politicii externe a ţării noastre.

În această perioadă de 27 de ani au avut loc evoluţii semnificative pe toate planurile, fiind semnate 61 de acorduri de cooperare în diverse domenii, printre care o Declaraţie comună cu privire la consolidarea în continuare a colaborării multidimensionale în secolul XXI – ceea ce oferă cadrul de cooperare sectorială bilaterală pe termen mediu şi lung.

Indiferent de partidele aflate la guvernare, s-a consolidat un mediu favorabil pentru perpetuarea bunelor relaţii dintre ţările noastre. În prezent, agenda bilaterală cuprinde numeroase proiecte în diverse domenii, menite să fructifice acest parteneriat şi să aprofundeze relaţiile de prietenie între cele două popoare.

Momente de referinţă ale dialogului politic moldo-chinez au fost reprezentate de vizitele la nivel de şefi de state, guverne, legislative şi miniştri de externe, aceste contacte fiind derulate şi în marja unor evenimente multilaterale, contribuind la impulsionarea dialogului dintre cele două ţări.

Dimensiunea comercial-economică este foarte importantă în contextul relaţiilor bilaterale dintre două state. Cum notaţi cooperarea în acest domeniu cu China, o supraputere economică a lumii ?

Apreciem dinamica ascendentă a cooperării comercial-economice cu China, care în prezent este cel de-al 6-lea partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de peste 7% din volumul comerţului total. Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză a înregistrat în perioada ianuarie-octombrie 2018, suma de circa 510,217 mil. dolari, ceea ce constituie o creştere de aproximativ 22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

China reprezintă una din pieţele ţintă pentru vinurile Moldovei şi este principalul partener al vinificatorilor moldoveni pe continentul asiatic, datele statistice arătând o continuă creştere a exporturilor pe piaţa chineză. Vizibilitatea pe piaţa chineză a vinurilor moldoveneşti este în dinamică. Astfel, China este a doua piaţă pentru exportul de vin din ţara noastră, în anul 2018 fiind exportate cca opt milioane de sticle de vin autohton.

Republica Moldova participă constant la toate expoziţiile de anvergură din China: cele mai importante expoziţii de vinuri şi turism, cea mai mare expoziţie de import-export din China, ca să dau doar câteva exemple. Pe parcursul a şase luni, aprilie-octombrie 2019, Republica Moldova va fi prezentă cu un pavilion de ţară impresionant la Expoziţia Internaţională de Horticultură „Beijing Expo 2019”, unde urmează a fi expuse vinuri, produse agroalimentare, materiale promoţionale, în vederea promovării imaginii Republicii Moldova în China, şi a brand-urilor „Made in Moldova” pe piaţa chineză.

Ţara noastră se poate încadra în proiectul iniţiat de preşedintele chinez ,,O Centură, Un Drum”, unul de rezonanţă pe plan mondial ?

Dorim să cooperăm de o manieră cât mai eficientă cu Guvernul de la Beijing în contextul implementării iniţiativei preşedintelui Chinei Xi Jinping „O Centura, Un Drum”. Suntem interesaţi de a participa la proiectele investiţionale şi de infrastructură derulate sub egida acesteia. Ţările noastre au semnat în 2014 un Memorandum cu privire la consolidarea cooperării în cadrul acestei iniţiative, şi în prezent, un şir de companii chineze mari discută cu parteneri din ţara noastră iniţierea unor proiecte de cooperare în domeniul dezvoltării infrastructurii drumurilor şi nu doar.

Unul din dezideratele pe care ni-l propunem şi pentru care Ambasada depune eforturi consistente, este implicarea Republicii Moldova în proiecte de cooperare în cadrul formatului „16+1” China - Europa Centrală şi de Est, ceea ce va deschide noi orizonturi de cooperare dintre ţările noastre.

Astăzi, când China a devenit un furnizor important de investiţii şi promovează strategia „go global” pentru întreprinderile sale. Aceasta este o oportunitate pentru atragerea învestiţiilor chineze în economia Republicii Moldova, inclusiv în zonele economice libere, parcursile industriale şi parcurile IT – aceasta fiind şi una din misiunile mele cele mai importante în calitate de ambasador. Avem o poziţie geografică avantajoasă, beneficiem de spaţiu economic liber cu Uniunea Europeană (UE), Comunitatea Statelor Independente (CSI), ţările CEFTA şi Turcia şi avem tot potenţialul pentru a deveni o platformă de business-conectivitate dintre China şi Europa.

Nu pot să nu menţionez faptul că la momentul de faţă suntem în faza de pregătire a celei de-a patra runde de negocieri privind Acordul de Liber Schimb între ambele ţări, careva constitui un punct de demarcare a cooperării bilaterale pe dimensiunea comercial-economică.

Pe lângă cooperarea comercial-economică este importantă şi cea în domeniile educaţiei, culturii. Cum notaţi acest aspect în relaţiile moldo-chineze ?

Relaţiile de cooperare în domeniul educaţiei sunt la fel marcate de o dinamică pozitivă constantă, prin schimbul de bursieri pentru studii universitare şi post-universitare, stagii de cercetare, participarea la evenimente cu caracter academic, schimb de informaţii şi preluarea bunelor practici în domeniul modernizării sistemelor educaţionale naţionale. Una dintre realizările recente din acest domeniu este faptul că în anul 2018, ambele părţi au ratificat Acordul privind recunoaşterea actelor de studii. Cooperarea între universităţile din ţara noastră şi centrele universitare din China a înregistrat un nou capitol: recent, şapte instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova au semnat zece acorduri de colaborare inter-universitare cu universităţi chineze. Schimburile de studenţi între cele două ţări sunt de asemenea constante: în anul academic 2018-2019, nouă studenţi din Republica Moldova au venit la studii în China şi patru studenţi chinezi în Republica Moldova.

Colectivele muzicale şi teatrale chineze participă constant la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, la Gala Internaţională de Păpuşi „Licurici 70”. Ţara noastră găzduieşte expoziţii de artă, fotografii, artă populară, meşteşug artistic din China, editurile chineze participă permanent la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret din Republica Moldova. Expunem frecvent colecţii de covoare şi costume tradiţionale la diverse expoziţii din China, iar Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova cooperează cu Academia de Ştiinţe din China şi cercurile academice chineze. Toate aceste acţiuni contribuie la o şi mai bună cunoaştere şi înţelegere reciprocă dintre popoarele noastre.

Ce alte aspecte în relaţiile cu China aţi dori să le enunţaţi, ca fiind importante ?

China oferă constant asistenţă tehnico-materială nerambursabilă Republicii Moldova, ultima tranşă de 60 mln yuan (cca 8,1 mil. euro) fiind utilizată pentru modernizarea sistemului de control vamal, modernizarea sistemului informaţional al Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldiva, construcţia unui parc fotovoltaic la Criuleni. Începând cu 2003 până în prezent, Armata Naţională a beneficiat, de asemenea, de asistenţă nerambursabilă din partea Chinei, în suma de cca patru mln dolari: donaţii tehnice, burse de studii etc, pentru care suntem recunoscători Guvernului de la Beijing.

Este important să menţionez că simplificarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii chinezi care călătoresc în Republica Moldova, prezintă la fel, oportunităţi multiple pentru dezvoltarea în continuare a cooperării moldo-chineze la nivel sectorial, inclusiv prin utilizarea instrumentelor puse la dispoziţie de către Acordurile semnate dintre ţările noastre, proiectele de înfrăţire instituţională şi diversele tipuri de asistenţă tehnică oferită Republicii Moldova de către China. Toate acestea creează premise solide pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politico-diplomatic şi economic, pe linie guvernamentală, parlamentară, ministerială, a cercurilor oamenilor de afaceri, consolidând relaţiile de cooperare dintre China şi Republica Moldova.

Comentarii