Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

23 Mar. 2019 / 12:10

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Atena, Anatol Vangheli

În contextul Zilei Naţionale a Republicii Elene şi a consemnării a 27 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Atena, Anatol Vangheli, a acordat un interviu pentru Radio Moldova. Interviul a fost difuzat în cadrul emisiunii „Obiectiv Europa”.

Excelenţă, mai bine de un an deţineţi funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă. Prin ce evenimente s-a remarcat perioada această perioadă a mandatului Dumneavoastră la Atena?

Cred că perioada de peste 1 an de zile de activitate în Grecia a fost abilă, axată pe 3 dimensiuni importante: avansarea dialogului politic bilateral, creşterea vizibilităţii ţării noastre şi consolidarea relaţiilor cu diaspora. Evenimentele principale au fost constituit vizita ministrului Tudor Ulianovschi la Atena, lansarea negocierilor pe proiectului acordului de securitate socială, efectuarea multiplelor demersuri în vederea obţinerii sprijinului Greciei pentru parcursul european al Republicii Moldova şi altele. În mod special, voi menţiona şirul de realizări obţinute în colaborare cu asociaţiile diasporale pe linie culturală şi de promovare a tradiţiilor.

Apropo de vizita şefului diplomaţiei moldoveneşti, Tudor Ulianovschi, în Grecia. Ce domenii au acoperit discuţiile purtate cu oficialii eleni, în care ar putea fi intensificata cooperarea?

Da, eforturile Ambasadei pe linia dialogului bilateral au culminat cu organizarea vizitei ministrului Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, la Atena în octombrie, pe care o cataloghez drept eveniment de amploare ce a permis transmiterea unui mesaj clar de susţinere a parcursului european al ţării noastre şi a reformelor promovate de către autorităţi, precum şi de reiterare a faptului că Republica Moldova este un partener de încredere în relaţiile cu Republica Elenă. Deschiderea şi căldura cu care a fost primit ministrul Ulianovschi a scos în evidenţă în mod distinct importanţă pe care o atribuie conducerea Greciei relaţiilor cu ţara noastră. Menţionez expres că întâlnirea miniştrilor de Externe cu o durată de peste 4 ore constituie o dovadă grăitoare în acest sens. Evenimentul respectiv a dat, de asemenea, un impuls puternic tuturor direcţiilor de colaborare bilaterală, precum cadrul juridic, relaţiile cu diaspora, colaborare economică, susţinerea reciprocă în cadrul organizaţiilor internaţionale şi altele.

Schimburile comercial-economice între Republica Moldova şi Republica Elenă sunt în creştere, atât la importuri cât şi la exporturi, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Căror factori se datorează acest fapt?

Într-adevăr, după încheierea crizei financiare din Grecia, odată cu finalizarea celui de-al treilea program de finanţare europeană, în luna august 2018, după ce ţara a demonstrat timp de trei ani stabilitate şi creştere economică, pieţele internaţionale şi investitorii străini au ţintit iarăşi asupra potenţialului economic elen. Prosperarea economică a Greciei este şi explicaţia creşterii relaţiilor bilaterale în domeniul respectiv dintre ţările noastre. Evident că acesta este un răspuns general, în particular fiind întreprinse un număr mare de acţiuni şi paşi de către Ambasadă în cooperare cu autorităţile centrale ale ţării noastre în acest scop, între care, întrevederi la nivel înalt cu ministerele Economiei, Turismului, Comunicaţiilor, Agriculturii şi Energiei, prezentările de ţară, organizarea forumului economic bilateral din regiunea Salonic, participarea oamenilor de afaceri din Republica Moldova la expoziţiile din Grecia. Şi aceasta este doar o expunere sumară a activităţii bilaterale pe linie economică.

Recent, la Atena, a avut loc prima rundă a negocierilor proiectului Acordului moldo-elen privind securitatea socială. Este un acord mult aşteptat, deoarece vizează mai mulţi cetăţeni moldoveni care au muncit şi continuă să muncească în Grecia. Ce prevede concret acest Acord şi care sunt următoarele etape până la semnare şi intrare în vigoare?

Aţi abordat un subiect foarte important, ce se află pe agenda bilaterală de circa 10 ani şi pentru Ambasadă a fost o realizare distinctă lansarea recentă a primei runde de negocieri în luna februarie 2019. Ştiţi, iscusinţa diplomatică, voinţa politică a ministerului de resort din Republica Moldova, alimentate de obligaţia de a ajuta conaţionalii noştri care au activat în Grecia a făcut ca acest lucru să fie posibil. Realizarea comună constă şi în succesul obţinut de Delegaţia Republicii Moldova, condusă de către secretarul de stat, Nealea Rusu şi de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, de a avansa pe textul proiectului astfel, încât a determinat partea elenă, în persoana vice-ministrului Anastasios Petropoulos să manifeste deschiderea de a semna acest acord în viitorul cel mai apropiat. Un lucru este cert, următoarea rundă va avea loc la Chişinău, în lunile aprilie-mai. Este prematur să putem oferi careva informaţii despre clauzele Acordului până la terminarea tratativelor, dar cu siguranţă că semnarea acordului va contribui la facilitarea vieţii persoanelor care au muncit în Grecia şi care vor obţine pensia statului elen.

În Republica Elenă sunt mai multe asociaţii diasporale moldoveneşti. Cum apreciaţi cooperarea Ambasadei cu concetăţenii noştri din Grecia şi prin ce acţiuni poate fi consolidată?

Colaborarea Ambasadei cu diaspora cred că este realizarea cea mai mare, obţinută pe parcursul ultimilor doi ani, ce este marcată de un interes şi o deschidere totală a cetăţenilor noştri pentru promovarea legăturilor culturale cu patria istorică, dar şi promovarea tradiţiilor ţării noastre în Grecia. Au fost organizate în comun zeci de activităţi cu antrenarea asociaţiilor diasporale „Alexandru Ipsilanti”, „Orfeu”, „Tyras”. Voi menţiona proiectele majore precum celebrarea Mărţişor 2018, premiera Săptămânii Filmului moldovenesc „Emil Loteanu” şi „Valeriu Jereghi”, lansarea proiectului Biblioteca Comunităţii noastre, organizarea numeroaselor serate de creaţie a scriitorilor moldoveni, a artiştilor în pictură, lemn, a atelierelor de lucru pentru copii, promovarea dansurilor, cântecelor, tradiţiilor de iarnă în cadrul televiziunilor elene. Permiteţi a folosi acest prilej pentru a mulţumi Preşedinţilor asociaţiilor respective pentru încurajarea diasporei şi, în mod special, a aprecia şi mulţumi Svetlanei Lisagor Verghis pentru contribuţia esenţială la organizarea acestor evenimente. Concluzionând, pot spune cu mândrie că diaspora moldovenească în Grecia este activă, respectată, recunoscută atât publicului, cât şi autorităţile elene, precum şi Corpului Diplomatic străin acreditat în Grecia.

Pe lângă acţiunile planificate pentru anul 2019 ce se desfăşoară deja din plin, este important a menţiona acţiunea Ambasadei pe linia oferirii serviciilor consulare cetăţenilor noştri care a crescut la un nivel calitativ nou, urmare modernizării sistemelor de prestare a acestora. Având în vedere fluxul sporit de cetăţeni, cu bucurie menţionez, că secţia consulară a elaborat şi implementează deja de 3 luni serviciul de programare on-line pentru acţiuni consulare, care poate fi activat pe pagina Ambasadei, fiind astfel, eliminată necesitatea programării telefonice. Subliniez că acest program care este destinat oferirii unui sprijin rapid este mult apreciat de cetăţeni.

Se împlinesc cinci ani de la liberalizarea regimului de vize în UE pentru cetăţenii moldoveni, ( dealtfel, aceasta s-a întâmplat pe parcursul preşedinţiei Republicii Elene la Consiliul UE). În această perioadă a crescut fluxul moldovenilor care vizitează Grecia ?

Permiteţi, în primul rând, a exprima opinia că regimul liberalizat de vize în UE a fost una din cele mai mari realizări ale autorităţilor ţării noastre pentru cetăţenii săi în sensul oferirii liberei circulaţii, fapt care este apreciat enorm de către conaţionali. Analizând datele oficiale elene, concludem că, da, această realizare a condus la creşterea fluxului de cetăţeni care vizitează Grecia, scopul călătoriilor fiind pentru odihnă şi turism, dar şi vizitarea rudelor. La final, doresc să menţionez, că pe lingă aniversarea stabilirii relaţiilor diplomatice, pe 25 martie Republica Elenă celebrează Ziua Independenţei. Cu acest prilej, Ambasada transmite cele mai calde felicitări poporului elen şi urări de pace şi continuă prosperare, totodată, exprimând bunăvoinţa aprofundării şi consolidării colaborării bilaterale moldo-elene.

 

Comentarii