Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

16 Feb. 2019 / 12:05

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Sergiu Mihov

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar a Republicii Moldova în Republica Lituania, Sergiu Mihov, a acordat un interviu pentru Radio Moldova Actualităţi. Acesta a fost difuzat în cadrul emisiunii „Obiectiv Europa”.

Domnule ambasador, cum apreciaţi cooperarea moldo-lituaniană pe parcursul celor aproape 27 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Lituania ?

De-a lungul acestor ani, între Republica Moldova şi Republica Lituania, a fost stabilit un dialog politic activ la cel mai înalt nivel, autorităţile de la Chişinău apreciind cu diferite ocazii susţinerea multidimensională şi asistenţa consistentă oferită de către Lituania în procesul de reformare şi modernizare a ţării noastre, precum şi în atingerea aspiraţiilor de integrare europeană. În prezent, Lituania este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri în sprijinirea Republicii Moldova pe calea integrării europene, inclusiv pe dimensiunea Parteneriatului Estic. Suntem două ţări cu viziuni similare pe multe subiecte de actualitate internaţională şi ne bucurăm de acest parteneriat puternic.

Să nu uităm că Republica Moldova a fost prima în lume şi dintre fostele republici sovietice, care a recunoscut de facto independenţa Lituaniei, la 31 mai 1990, ceea ce a favorizat pe parcursul ultimelor decenii dezvoltarea unui dialog bilateral constructiv şi eficient. Într-adevăr ţările noastre au similitudini în experienţele istorice şi se confruntă cu provocări similare. Acest paralelism istoric conferă relaţiei noastre o continuitate specială, solidaritate, prietenie şi, cel mai important, în opinia mea, percepţii similare cu privire la realităţile regionale. De aceea privim relaţiile dintre ţările noastre ca fiind istorice, strategice, bazate pe o cooperare strânsă, dar şi interese reciproce.

Noi apreciem, de asemenea, poziţia şi susţinerea fermă a Lituaniei faţă de crizele şi conflictele din regiunea Europei de Est, în particular, sprijinul acordat de Lituania, ca ţară membră a Uniunii Europene (UE), în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie faptul că Lituania a fost coautoare a rezoluţiei privind retragerea completă şi necondiţionată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi confirmarea votului în favoarea adoptării rezoluţiei respective în cadrul Adunării Generale ONU, la 22 iunie 2018.

Dar sunt şi alte exemple ale relaţiilor tradiţional bune stabilite între ţările noastre – numai în anul trecut au fost semnate trei acorduri de cooperare instituţională în domeniul apărării, ocupării forţei de muncă şi migraţiei forţei de muncă, al culturii (între bibliotecile naţionale ale ambelor ţări), precum şi un Plan de acţiuni (2018-2019) în domeniul justiţiei. În acest an este preconizată semnarea Acordului de colaborare între Academiile de ştiinţe ale Republicii Moldova şi Lituaniei, cât şi a Planului de acţiuni pentru intensificarea cooperării în domeniul agriculturii pentru o perioadă de 3 ani (2019-2021).

Ce evenimente au marcat perioada de aflare a dumneavoastră la Vilnius, în calitate de ambasador al Republicii Moldova ?

Din start aş vrea să accentuez că este o onoare şi, totodată, o responsabilitate să reprezint împreună cu echipa Ambasadei interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor moldoveni aflaţi în Republica Lituania, obiectivul principal fiind dezvoltarea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Lituania, precum şi crearea unui climat favorabil intensificării cooperării bilaterale în diverse domenii de interes reciproc – politic, comercial-economic, investiţional, cultural, umanitar, ştiinţific ş.a. De rând cu diplomaţia clasică, o prioritate este şi realizarea de o manieră pro-activă a activităţilor ce ţin de promovarea diplomaţiei economice, culturale, digitale şi a comunicării publice.

Deşi a fost pentru prima dată când am sosit pe teritoriul Lituaniei, am remarcat din start ospitalitatea şi deschiderea oamenilor de aici, ştiind deja că Lituania este o ţară cu o prezenţă puternică şi distinctă pe scena internaţională. Dar lituanienii sunt foarte bine cunoscuţi şi prin faptul că sunt unii dintre cei mai educaţi şi multilingvi, fiind şi printre cei mai mari euro-optimişti.

După prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitė (8 mai 2018), în cadrul întrevederilor de curtoazie şi de stabilire a primelor contacte cu demnitarii de rang înalt lituanieni am pledat pentru consolidarea susţinerii din partea Lituaniei a parcursului european al Republicii Moldova, implicit identificarea domeniilor noi de expertiză în care Lituania ar putea sprijini ţara noastră în realizarea reformelor sectoriale şi avansarea cooperării RM-UE în termenii asocierii politice şi integrării economice. Am scos în evidenţă, deopotrivă, importanţa contactelor interumane şi a menţinerii dialogului guvernamental şi interparlamentar prin prisma schimbului de experienţă şi preluării bunelor practici.

În 2018, evenimentul cel mai important în relaţiile bilaterale l-a constituit vizita întreprinsă la Chişinău de către prim-ministrul Lituaniei, Saulius Skvernelis (26 aprilie). Totodată, aş menţiona vizitele reciproce la nivelul miniştrilor apărării, securităţii sociale şi muncii, desfăşurarea consultărilor politice moldo-lituaniene, inaugurarea oficială a Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Palanga, includerea ţării noastre în noile iniţiative lituaniene care au drept obiectiv aprofundarea cooperării în formatul celor trei state asociate ale Parteneriatului Estic, prioritizarea proiectelor de asistenţă finanţate în cadrul programului de cooperare pentru dezvoltare al Lituaniei, dar şi facilitarea discuţiilor pentru lansarea unui proiect-pilot de organizare a alimentaţiei copiilor şi elevilor în instituţiile educaţionale din ţara noastră. Scopul de bază al acestui proiect-pilot este atragerea investiţiilor private în domeniul alimentaţiei în instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar, iar odată cu aplicarea acestui mecanism va fi posibilă supravegherea sporită a calităţii produselor alimentare, în special a materiei prime şi a procesului tehnologic de producere.

După mine, astfel de exemple sunt foarte importante şi necesare, dat fiind că aduc beneficii directe cetăţenilor ţării noastre, permit atragerea investiţiilor străine, formarea unei noi abordări de sistem în domeniu şi, pe de altă parte, efectuarea schimbului de experienţă şi bune practici de infrastructură şi tehnologii avansate pentru optimizarea cheltuielilor şi sporirea calităţii serviciilor prestate în sfera socială.

Republica Moldova acum câţiva ani se număra printre cele şapte ţări prioritare, cărora Lituania le oferea sprijinul său tehnic. În prezent ţara noastră în ce domenii beneficiază de asistenţă financiară şi suport tehnic ?

Într-adevăr, ţara noastră este inclusă în topul celor şapte state prioritare care beneficiază de asistenţă pentru dezvoltare din partea Guvernului lituanian şi aş evidenţia aici însemnătatea proiectelor implementate, inclusiv a celor Twinning, în domeniile considerate prioritare şi în sprijinul direct al populaţiei din Republica Moldova, cum ar fi de ex. siguranţa alimentară, protecţia civilă, modernizarea instituţiilor pre-şcolare în localităţile rurale, sectorul justiţiei, vamal, bancar, al transportului, protecţiei sociale şi sănătăţii, combaterii spălării banilor şi reducerii toleranţei faţă de corupţie în societate. Numărul acestor proiecte se ridică la 123 în anii 2006-2017, cu un buget total de peste 848 mii euro.

Autorităţile naţionale au exprimat interesul pentru continuarea proiectelor şi pe linia Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în domeniul situaţiilor excepţionale şi circulaţiei rutiere, consolidării capacităţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) în domeniul exportului cărnii de pasăre şi ouălor în Uniunea Europeană, producerii şi prelucrării produselor de origine animală, în particular lactate, precum şi analizei riscurilor în domeniul alimentar şi veterinar, potrivit practicii şi standardelor europene.

La fel, sunt importante proiectele de promovare, inovare şi atragere de tehnologii în Republica Moldova, cât şi cele destinate societăţii civile şi organizaţiilor de femei şi tineret.

Prin urmare, percepem asistenţa de dezvoltare oferită de Guvernul Lituaniei ţării noastre drept una valoroasă pentru continuarea reformelor necesare apropierii de UE, realizarea transformărilor economice şi sociale din Republica Moldova şi atingerea obiectivului strategic de integrare europeană.

Care este tendinţa schimburilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Lituania ?

Aş puncta aici că relaţiile moldo-lituaniene în domeniul comercial-economic şi investiţional au un potenţial vast de dezvoltare, iar evoluţia acestora depinde în mare măsură de crearea unor noi oportunităţi care ar intensifica interesul reprezentanţilor din ambele ţări, prioritatea noastră fiind de a exploata pe deplin acest potenţial pentru a ne asigura că indicatorii economici să corespundă nivelului ridicat al relaţiilor politice bilaterale.

De multe ori se pune în evidenţă că sunt anumite restanţe pe dimensiunea economică şi acest lucru este de înţeles, deoarece cifrele şi statisticele demonstrează că aspectul economic nu ajunge la nivelul celui politic. Această afirmaţie este valabilă şi pentru cooperarea dintre ţările noastre.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că, volumul schimburilor bilaterale comercial-economice, deşi a rămas la nivelul aceloraşi cifre pe parcursul mai multor ani, a cunoscut totuşi tendinţe pozitive, în special în prima jumătate a anului 2018 când balanţa comercială s-a majorat substanţial în favoarea Republicii Moldova.

În Republica Moldova deja activează circa 51 de întreprinderi cu capital lituanian, investiţiile în capitalul social însumând 6,531 milioane de lei. De aceea, vom pleda şi pe viitor pentru dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase cu Lituania şi crearea unor proiecte noi, care să fortifice legătura dintre ambele ţări, precum şi vom încuraja participarea investitorilor lituanieni în realizarea proiectelor de asistenţă tehnică pe domeniul economic în Republica Moldova.

Pornind de la necesitatea optimizării şi eficientizării formatelor existente de cooperare, obiectivul meu pe termen scurt şi mediu este ca societăţile şi întreprinzătorii lituanieni, inclusiv agenţii de afaceri mici şi mijlocii, să obţină cât mai multe informaţii despre posibilităţile pe care le poate oferi ţara noastră, inclusiv cu obiectivul creşterii interesului lituanienilor pentru Moldova ca o ţară atractivă pentru investiţii şi turism. Toate acestea, pentru a avea căi mai eficace şi capacităţi de a se conecta la reţeaua lituaniană şi internaţională de investitori, precum şi de a forma parteneriate directe cu companiile din Lituania şi potenţiali parteneri care activează pe teritoriul Lituaniei.

Din această perspectivă, în cadrul discuţiilor purtate cu experţii şi oficialii lituanieni, am reiterat interesul Republicii Moldova de a aprofunda cooperarea bilaterală în sectorul comercial-economic, care să fie bazată pe un parteneriat reciproc-avantajos („win-win”), încurajând companiile lituaniene să exploreze oportunităţile de investiţii ale Republicii Moldova şi să participe la activitatea zonelor economice libere şi parcurilor industriale.

În 2018, acţiunile misiunii pe dimensiunea comercial-economică au fost planificate cu obiectivul stabilirii contactelor directe şi extinderii reţelelor de export/import ale agenţilor economici din ambele state, precum şi diseminării informaţiilor actualizate despre priorităţile Guvernului Republicii Moldova în atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor, acţiunile concrete întreprinse pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, realizarea unei liste ambiţioase de reforme în domeniul fiscal, financiar-bancar, administraţiei publice centrale, inclusiv apariţia posibilităţilor novatoare de cooperare în cadrul „Moldova IT Park”.

O atenţie particulară a fost acordată imperativului creării şi instituţionalizării unor platforme noi şi durabile, care să permită informarea reciprocă privind sectoarele economice prioritare în ambele state, identificarea instrumentelor eficace pentru organizarea în comun a evenimentelor tematice şi obţinerea sprijinului în promovarea produselor agroalimentare moldoveneşti pe piaţa europeană, în special a fructelor, legumelor şi a produselor vinicole prin intermediul reţelelor comerciale.

În anul trecut, misiunea şi-a adus aportul la organizarea la Vilnius, 11 iunie, în parteneriat cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, a evenimentului „Discover Wine of Moldova” de promovare a turismului vitivinicol din ţara noastră, cu o degustare a celor mai alese vinuri oferite de către zece producători autohtoni. Scopul principal al acestui eveniment a fost promovarea vinurilor moldoveneşti, stabilirea relaţiilor noi de afaceri, consolidarea parteneriatelor existente şi cunoaşterea tendinţelor pieţei de vinuri lituaniene. Acesta a fost cel mai mare eveniment în regiunea baltică de degustare de vinuri din Europa de Sud-Est.

Lituania a declarat întotdeauna sprijinul pentru calea europeană a Moldovei şi dorinţa de a împărtăşi din experienţa sa în acest context. În ce domenii poate fi preluată experienţa lituaniană în ţara noastră ?

După cum am relatat mai sus, Lituania este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri care a acordat Chişinăului tot sprijinul pentru procesul de integrare europeană, în special de-a lungul ultimului deceniu, odată cu crearea platformei Parteneriatului Estic şi la momentul când Lituania a deţinut, în premieră, în a doua jumătate a lui 2013, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În primăvara acestui an, Lituania va celebra cea de-a 15-a aniversare a aderării la UE şi NATO. Traversând cu succes etapele procesului de integrare europeană, Lituania a exprimat cu diferite ocazii disponibilitatea de a acorda asistenţă şi expertiză ţării noastre în implementarea reformelor sectoriale şi angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM-UE, menite să schimbe viaţa cetăţenilor noştri şi să sprijine procesul de modernizare politică, economică, instituţională şi socială a RM.

Avem proiecte concrete de aprofundare a cooperării dintre ţările noastre în aşa domenii precum educaţia - prin schimburi de experienţă între studenţi - economia, afacerile interne sau apărarea. Eforturi sunt depuse pentru valorificarea potenţialului de cooperare culturală şi umanitară, în sfera ocupării forţei de muncă, asistenţei sociale şi securităţii sociale, fortificarea cooperării între Bibliotecile Naţionale şi Academiile de Ştiinţe ale ambelor state, prin participarea la diverse evenimente ştiinţifice, dar şi iniţiative de cercetare orientate spre programele comunitare europene.

Este valoros şi sprijinul substanţial acordat Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi aici mă refer la învăţământul militar, asistenţa experţilor pentru reformarea sectorului de apărare şi instruirea în cadrul exerciţiilor multinaţionale. La fel, am exprimat interesul nostru în continuarea preluării bunelor practici şi a schimbului de experienţă în domeniul transportului rutier, maritim, feroviar şi aerian. De asemenea, este interesantă experienţa Lituaniei privind politicile promovate în domeniul asigurării securităţii sale energetice, surselor regenerabile de energie şi siguranţei alimentare.

Printre alte domenii de interes comun aş menţiona comunicarea strategică, securitatea cibernetică, lupta împotriva propagandei şi dezinformării, dar şi contracararea ameninţărilor hibride.

Şi nu în ultimul rând, democraţia locală – prin continuarea implementării proiectelor de asistenţă iniţiate în anii precedenţi şi efectuarea schimbului de bune practici cu obiectivul intensificării proceselor de integrare europeană a ţării noastre, încurajării spiritului antreprenorial al fermierilor şi producătorilor agricoli, precum şi promovării dezvoltării regiunilor din Republica Moldova.

Bineînţeles, o prioritate rămâne informarea corespunzătoare a societăţii moldoveneşti cu privire la activitatea desfăşurată şi eforturile depuse pe dimensiunea integrării europene, inclusiv despre regimul fără vize şi beneficiile Acordului de Asociere.

Cum apreciaţi cooperarea cu comunităţile de moldoveni din Lituania. Sunt proiecte comune de colaborare ale Ambasadei cu asociaţiile moldoveneşti ?

Diaspora este un factor de consolidare a relaţiilor Republicii Moldova cu Lituania în toate domeniile, un promotor al imaginii şi intereselor ţării noastre, deoarece cum se spune „Moldova este oriunde sunt cetăţenii săi”. Pentru mine contează foarte mult comunicarea, viziunile noi menite să asigure o mai bună organizare a comunităţii moldoveneşti din Lituania, chiar dacă nu este una foarte numeroasă (în jur de 475 de cetăţeni moldoveni), cât şi să perfecţioneze acţiunile care au drept obiectiv conservarea şi promovarea obiceiurilor, tradiţiilor şi culturii naţionale.

La prima discuţie, 20 aprilie, pe care am avut-o la sediul Ambasadei cu membrii diasporei moldoveneşti din Lituania, am vorbit despre una din priorităţile politicii externe a ţării noastre pe care o reprezintă protecţia drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor care se află cu trai permanent sau temporar peste hotarele ţării.

Printre acţiunile realizate pe parcursul anului trecut aş evidenţia ediţia a 15-a jubiliară a Festivalului Pâinii, 3 februarie, ediţia a 5-a a Dictării Naţionale dedicată poetului Grigore Vieru, ediţia a 29-a a Sărbătorii Mărţişorului, 3 martie, celebrarea Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, Zilei Independenţei şi Limbii noastre.

Aproximativ acelaşi calendar de activităţi l-am programat şi pentru 2019. La începutul acestui an, 6 ianuarie, în incinta Casei Comunităţilor Naţionale din Vilnius, am avut prima întâlnire cu reprezentanţii diasporei din Lituania cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi a Crăciunului. Programul a inclus interpretarea colindelor de Crăciun, povestiri despre tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, jocuri literare şi ghicitori pentru copii, fiind o ocazie excelentă de a discuta subiecte de interes comun, dar şi a degusta bucate, dulciuri şi băuturi naţionale, oferite de către Ambasadă şi membrii diasporei. Am asigurat membrii diasporei de susţinerea plenară din partea echipei Ambasadei în realizarea tuturor activităţilor planificate şi a evenimentelor tematice menite să contribuie atât la conservarea culturii naţionale, cât şi dezvoltarea turismului nostalgic, care presupune implicarea directă a diasporei în promovarea potenţialului turistic al ţării noastre pe plan internaţional.

 

Comentarii

Citeste si ...

Interviu cu ambasadorul Moldovei în Portugalia, Dumitru Socolan

Ştiri / Politic

09 Feb. 2019 / 12:05

Interviu cu ambasadorul Moldovei în Portugalia, Dumitru Socolan

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Beijing, Denis Jelimalai

Ştiri / Politic

08 Feb. 2019 / 17:00

Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Beijing, Denis Jelimalai