Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

12 Iun. 2019 / 21:07

Igor Dodon se arată convins că recomandările Comisiei de la Veneţia vor confirma legalitatea Guvernului nou ales

Preşedintele Igor Dodon este convins că recomandările Comisiei de la Veneţia vor confirma legalitatea Guvernului nou ales, iar în acest sens magistraţii Curţii Constituţionale ar trebui să-şi dea demisia. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”. Referindu-se la data în care a fost creată coaliţia ACUM-PSRM, Igor Dodon susţine că a numit termenul de 7 iunie, pentru că ar fost firesc ca să se ajungă la o înţelegere până în ziua de vineri, relatează Moldova 1.

„Pentru că e vineri şi am spus că ar fi bine să fie până vineri, dar termenul final e 9. Am spus că ideal ar fi până vineri, poate fi şi sâmbătă, dacă nu s-au înţeles de luni până vineri este şi ziua de sâmbătă, toţi doreau ca să se înţeleagă de la 1 martie sau de la 8, dar stăteau fermi pe poziţii ambii, în ultima zi şi unii şi alţii au făcut cedări. Dacă Comisia va fi fermă că procesul e legitim, dar toţi experţii spun că e real, atunci Curtea Constituţională trebuie să-şi modifice decizia şi toţi să-şi dea demisia”, a declarat Igor Dodon.

​​​​​​Amintim că la data de 8 iunie 2019, Blocul ACUM şi PSRM au semnat un acord temporar de colaborare şi formare a unei majorităţi parlamentare. Astfel, în funcţia de preşedinte a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar şefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu. În aceeaşi zi a fost învestit în funcţie noul Guvern. Curtea Constituţională a emis mai multe hotărâri prin care a anunţat că toate legile şi hotărârile adoptate, în data de 8 iunie, se declară neconstituţionale. CCM a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern. Ulterior, Curtea Constituţională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării şi l-a numit pe Pavel Filip preşedinte interimar, care a semnat decretul privind organizarea alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019. Igor Dodon a anulat Decretele semnate de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a X şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie 2019.

Comentarii