Ştiri

Sursa imaginii: ipn

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

24 Iun. 2019 / 19:32

Experţi: Societatea moldovenească a fost la un pas de destabilizare

Alternativa transferului paşnic de putere a fost o mare şi gravă destabilizare în ţară. De această părere sunt participanţii dezbaterii publice organizate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova. Participanţii la discuţii spun că este important să se înţeleagă cum au fost evitate eventuale ciocniri în masă şi manifestări violente, relatează Mesager.

„În ziua de 14 iunie din cauza că nu exista o certitudine clară că se vor aşeza părţile la o masă de discuţii pentru a vedea un cadru în care acest proces poate fi organizat a fost luată o decizie unilaterală de a refuza  de actul de guvernare într-adevăr acest proces a fost pus puţin în dificultate şi a trebuit să existe multă maturitate din partea partidului care se afla la guvernare pentru a transfera acea putere”, a spus deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

„Ceea ce s-a întâmplat în această perioadă a fost o tentativă ca să se menţină puterea PDM cu regret nu a fost un transfer de putere paşnic,legal, dar s-a încercat amplificarea situaţiei, s-a încercat crearea unei crize politice, însă din fericire capacitatea liderilor  din Parlament a fost suficientă pentru a nu permite şi vărsări de sânge”, a menţionat deputatul Blocului „ACUM”, Liviu Vovc.

Potrivit expertului, Igor Boţan, lucrurile care au evoluat după alegerile parlamentare din februarie , s-au datorat relaţiilor ostile dintre forţele politice din ţară.

„A avut loc antagonizarea principalelor forţe politice din Republica Moldova, lucru care a condus la situaţiei care am avut-o după 24 februarie 2019, e un factor cu certitudine pozitiv că totuşi de o manieră paşnică în rest cred că lucrurile trebuie să fie clarificate”, a spus expertul Igor Boţan.   

La dezbateri au fost invitaţi şi reprezentanţii Partidului Socialiştilor şi ai Partidului Politic Şor care nu au venit la discuţii.

Comentarii