Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

17 Sep. 2019 / 13:42

Discuţii publice despre viitorul Parteneriatului Estic

Protejarea mediului şi combaterea activă a schimbărilor climatice, dar şi lupta cu corupţia se numără printre angajamentele cele mai relevante pe care Moldova trebuie să le realizeze pentru a se integra în Uniunea Europeană. Subiectul a fost abordat astăzi în cadrul unei discuţii publice despre viitorul Parteneriatului Estic. La eveniment au participat oficiali din Moldova, partenerii externi, experţi şi societatea civilă. În acest an se fac 10 de cooperare între ţările membre ale Parteneriatului Estic, relatează Moldova 1.

„S-au făcut anumite realizări pe anumite sectoare, inclusiv asigurarea independenţei energetice, contacte interumane, schimb de studenţi şi tineri prin diverse programe UE. Printre cele mai mari restanţe le avem la asigurarea independenţei sistemului justiţiei şi tocmai aici ne vom concentra eforturile în programul nostru de guvernare”, a spus Olesea Stamate, ministra Justiţiei.

„Trebuie să reflectăm pe marginea angajamentelor ce urmează a fi întreprinse, ca să vedem care sunt constrângerile, astfel încât să le realizăm în comun. Sistemul public trebuie să vină cu un serviciu pentru cetăţeni, nu uităm nici de sectorul justiţiei care este important pentru a contracara şi corupţia. Dar noi am identificat două aspecte, ceea ce ţine de mediu: atenuarea schimbărilor climatice si transformarea economiei în una bazată pe nivelul redus de carbon”, a declarat Christian Danielsson, directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere.

„Este foarte important exerciţiu de astăzi pentru că face parte din procesul de formulare a propunerilor pentru viitorul Parteneriatului Estic. În aşa fel încât propunerile noastre să se regăsească pe agenda discuţiilor în cadrul summit-ului din mai de la Zagorec anul 2020”, a spus Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene.

Anul 2019 marchează 10 ani de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, care are drept scop aprofundarea şi consolidarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi statele membre, precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Comentarii