Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

22 Iul. 2019 / 19:43

„Dezoligarhizare şi decapturare”, dezbateri publice

Activitatea instituţiilor statului a fost controlată politic, iar prin schimbările demarate, actuala majoritate parlamentară îşi doreşte să asigure funcţionalitate sistemului judiciar. Acestea sunt declaraţii făcute în cadrul unor dezbateri publice la care au participat deputaţi din PSRM, PD şi PAS, cu privire la „dezoligarhizare şi decapturare”. De altă parte democraţii susţin că de fapt asistăm la o răfuială politică, relatează Mesager.

„Din punctul meu de vedere, în ultimii ani statul este paralizat. Nu au lucrat şi până în prezent unele instituţii de stat nu funcţionează, începând cu instituţiile de reglementare până la lucruri din sistemul judiciar”, a declarat Gaik Vardanean, deputat PSRM.

„Are loc schimbarea oamenilor vechi, numirea oamenilor docili noii puteri, fără niciun fel de concursuri publice, în instituţii independente se instalează oameni pe criterii politice. O lună şi jumătate a trecut de când sunteţi la guvernare, este timpul ca euforia să treacă pe planul doi şi să vă apucaţi de lucru, lăsaţi această luptă cu vrăjitoarele, cu morile de vânt de fapt deja pe toţi pe care aţi vrut deja i-aţi dat afară, legal, ilegal i-aţi dat afară”, a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

„Noi încă nu am demis pe nimeni, dle Sârbu nu puteţi să nu îmi daţi dreptate, nu a fost modificată nicio lege, marea majoritate a persoanelor care au plecat pleacă pe legea lor, pe care au fost numiţi. Procuratura trebuie să existe şi să-şi îndeplinească funcţiile în interesul statului. Tot sistemul judiciar din 1991 încoace niciodată nu a fost subordonat cetăţeanului din Republica Moldova şi ţării în sine. Dacă vrem să facem schimbări, trebuie să facem o analiză profundă”, a declarat Vladimir Bolea, deputat PAS.

Potrivit expertului Igor Boţan, Declaraţia Parlamentului privind recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova setează priorităţile majorităţii parlamentare.

„Singurul mesaj care reiese din această declaraţie politică este că actualul Parlament nu are încredere în conducerea de vârf a instituţiilor de drept şi de reglementare şi prin asta le transmite un mesaj: daţi-vă demisia altminteri vom căuta soluţii cât se poate de legale sau la limita legalităţii. Reformarea instituţiilor va dura, iar această durată probabil va fi şi durata existenţei coaliţiei nefireşti”, a declarat Igor Boţan, expert.

Dezbaterile publice sunt organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Comentarii