Ştiri

Sursa imaginii: Twitter

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

13 Iun. 2019 / 11:26

Declaraţia preşedintelui Comisiei Helsinki de la Washington privind situaţia politică din Republica Moldova

În lumina actualei crize politice din Republica Moldova, preşedintele Comisiei Helsinki, Rep. Alcee L. Hastings (FL-20), a emis următoarea declaraţie:

„Urmăresc evoluţiile din Moldova cu îngrijorare. Obiectivul pentru că una dintre părţi nu-i place rezultatul unui acord nu reflectă angajamentul faţă de democraţie pe care ne aşteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE. Aplaud formarea unei coaliţii democratice legitime şi aştept cu nerăbdare să sprijin aspiraţiile euro-atlantice ale poporului moldovenesc”.

Alegerile naţionale din Moldova la sfârşitul lunii februarie au condus la împărţirea aproape egală a parlamentului între trei partide majore - Partidul Socialist, Partidul Democrat şi blocul ACUM.

Potrivit Constituţiei moldoveneşti, un nou parlament are maximum trei luni de la alegerea sa pentru a forma un guvern. Alegerile moldoveneşti au fost certificate pe 9 martie. În ultimele trei luni, părţile au negociat fără succes pentru a forma un guvern de coaliţie.

La 8 iunie, chiar înainte de termenul limită pentru dizolvarea parlamentului şi chemarea unor noi alegeri, negocierile de ultimă oră au dus la un acord între partidele socialiste şi ACUM. C

u toate acestea, acordul a fost imediat contestat de Partidul Democrat, iar noua coaliţie a fost declarată ilegală de către Curtea Constituţională a Moldovei pe motiv că negocierile au depăşit termenul de trei luni. Majoritatea moldovenilor au considerat că termenul de trei luni va fi pe 9 iunie.

 Curtea Constituţională a susţinut că trei luni înseamnă 90 de zile, ceea ce înseamnă termenul limită de 7 iunie. Decizia instanţei este în prezent examinată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.

Comentarii