Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

02 Apr. 2020 / 11:46

Decizia CSE prin care diaspora e obligată să cumpere asigurarea medicală, atacată în judecată de PAS

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a contestat la Curtea de Apel Chişinău decizia Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE), care prevede că moldovenii care vin acasă sunt obligaţi să procure asigurarea medicală. Ei acuză autorităţile că îngrădesc dreptul constituţional al cetăţenilor de a reveni acasă.

„Decizia Comisiei Situaţii Excepţionale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetăţenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituţională şi ilegală. În această perioadă dificilă, când mii de conaţionali şi-au pierdut locurile de muncă în străinătate şi nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, autorităţile, în loc să găsească soluţiile optime pentru a-i proteja şi a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranţă acasă, le îngrădesc dreptul constituţional de a reveni acasă”, se arată într-un comunicat emis de PAS.

Într-o postare pe facebook, premierul Ion Chicu, a îndemnat opoziţia să fie solidară, la modul practic, cu diaspora, or, această lege este obligatorie şi fără decizia CSE, menţionează premierul.

„Am înteles, ca cineva a atacat in instanţă decizia Comisiei Situatii Exceptionale, de a pune in practică ceea, ce şi fără decizia CSE trebuie de îndeplinit - prevederile Legii 1593 privind asigurarile obligatorii în medicină. Adică, obligativitatea fiecărui cetăţean să se asigure medical pîna la 31 martie. Propun politicienilor respectivi să-şi amintească de proiectul "Adoptă un vot", utilizat de ei cu atâta abilitate pentru a aduce diaspora la vot (de la distanţe de mii de kilometri). Să-l aplice în aceste momente grele pentru diasporă. Adoptă o poliţă medicală ar fi cazul ACUM”, a replicat Ion Chicu.

Totodată, cei de la PAS, afirmă că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să contribuie la fondul de asigurare medicală prin achitarea primei de asigurare medicală, însă plata acesteia nu poate fi impusă ca precondiţie pentru a reveni în ţară.

 

Comentarii