Ştiri

Sursa imaginii: a-tv.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

21 Iul. 2019 / 17:28

Cetăţenii ucraineni din Moldova îşi pot exercita dreptul la vot

Cetăţenii ucraineni din Moldova îşi pot exercita astăzi dreptul la vot la una dintre cele două secţii deschise în ţara noastră pentru a alege Rada Supremă. La Chişinău, alegătorii votează în incinta Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, iar la Bălţi - la Consulatul Ucrainei. Cele două secţii au fost deschise la ora 08:00 şi se vor închide la ora 20:00, relatează Mesager.

„Am votat pentru ca Ucraina să fie mai prosperă şi să ocupe un loc de frunte, să fie prima în toate. Aşteptăm ca oamenii să aibă un trai decent şi o viaţă mai bună”. „Eu vrea ca Ucraina să fie o ţară mai puternică şi independentă”. „Eu vreau ca Ucraina să meargă într-o direcţie corectă, să crească calitatea vieţii”. „Vrem să fie pace în primul rând, iar la conducerea Ucrainei să fie oameni competenţi”. „Vrem să fie ordine în ţară, oamenii să trăiască mai bine şi ţara să se dezvolte”. „Am votat pentru schimbări pozitive şi pentru o viaţă mai bună”, au spus oamenii.

Potrivit Consulatului Ucrainei de la Chişinău, în Republica Moldova trăiesc circa 80 de mii de persoane cu paşapoarte ucrainene, dintre care 90% - în regiunea transnistreană.

La secţia deschisă la Ambasada Ucrainei din Chişinău sunt aşteptaţi aproape 50 de mii de alegători.  

„Spre deosebire de ultimele scrutine, acum numărul alegătorilor care vin să-şi exercite dreptul la vot este mai mic. Procesul decurge fără abateri”, a declarat Elena Krondieva, membră a biroului electoral.

Încă de la primele ore după deschiderea secţiilor de vot au fost înregistrate abateri. Potrivit agenţiei ucrainene Unian, au fost distribuite broşuri cu stilistica partidului „Slujitorul Poporului”, pe care era reprezentant buletinul de vot cu numele a doi candidaţi. Au împărţit pliante şi alte partide înscrise în cursa electorală. În plus, unele secţii din Viniţa, Nikolaev sau Cernigovsk s-au deschis cu întârziere. De asemenea, în regiunea Doneţk, au fost înregistrate primele cazuri de falsificare a buletinelor de vot.

Presa locală menţionează că pe parcursul campaniei electorale au fost înregistrate peste 640 de încălcări ale legii, fiind iniţiate 38 de cauze penale. Rada Supremă a Ucrainei este formată din 424 de deputaţi, care sunt aleşi pentru o perioadă de cinci ani.

„Aştept un rezultat cinstit şi corect. Nu vă pot spune în procente, oamenii sunt cei care decid. Este important să avem alegeri libere şi corecte, ca oamenii să-şi arate atitudinea faţă de partide”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Până acum, peste 40 procente din ucraineni şi-au exercitat dreptul la vot. La alegerile legislative anticipate din Ucraina sunt aşteptaţi peste 37 milioane de alegători, dintre care 400 mii peste hotare. Rada Supremă a Ucrainei este formată din 424 de deputaţi, care sunt aleşi pentru o perioadă de cinci ani.

Comentarii