Ştiri

Sursa imaginii: tass.com

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

11 Sep. 2019 / 17:46

Casarea muniţiilor din Cobasna ar putea începe în 2021

Procesul de casare a muniţiilor de la depozitul din Cobasna, regiunea transnistreană, ar putea începe în 2021. Anunţul a fost făcut la întrevederea ministrului de Externe Nicu Popescu cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Totodată, cei doi oficiali au convenit să continue colaborarea în domeniile energeticii, investiţiilor şi agriculturii, relatează Mesager.

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Federaţia Rusă este gata să instaleze un echipament special de distrugere a muniţiilor, însă acest lucru se poate întâmpla abia peste un an.

„Procesul de distrugere a armamentului ar putea începe abia peste un an, deoarece atât vor dura procedurile de pregătire a actelor, identificarea resurselor financiare şi implicarea specialiştilor din domeniul militar. Noi suntem gata din acest punct de vedere”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu susţine că Republica Moldova este gata să conlucreze cu autorităţile de la Kremlin pentru ca armamentul de la Cobasna să fie nimicit cât mai rapid.

„Noi salutăm procesul de nimicire a muniţiilor de pe teritoriul de la Cobasna pentru că acestea prezintă un pericol pentru locuitorii din regiune. Noi tot timpul am militat pentru ca acest armament să fie cât mai rapid distrus şi noi suntem gata şi ne dorim un progres cât mai urgent în acest sens”, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Anunţul privind iniţierea unui eventual program de distrugere a muniţiilor a fost făcut la sfârşitul lunii august de preşedintele Igor Dodon, după o întâlnire cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Ieri, în cadrul întrevederii cu preşedintele ţării Igor Dodon, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat că instituţia este gata să ofere asistenţă Moldovei pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor cu muniţii de la Cobasna.

Comentarii