Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md:captura video

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

15 Iul. 2019 / 10:51

Alexandru Slusari: Vom sesiza Procuratura Generală privind versiunea raportului Kroll dată publicităţii de Renato Usatîi

Comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei bancare va sesiza Procuratura Generală în vederea confirmării veridicităţii versiunii raportului Kroll dată publicităţii de către liderul Partidului Nostru Renato Usatîi şi obţinerii explicaţiilor privind scurgerea informaţiilor pe marginea acestui document. Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele Comisiei, Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Parlamentului.

„La secretariat nu a fost depus niciun document, dar noi ne-am autosesizat. A fost ceea ce a fost publicat în mass-media. Noi am descărcat acest document şi înaintăm către Procuratura Generală ceea ce a fost publicat cu două întrebări - dacă acest document este autentic şi a doua întrebare, cum s-a întâmplat această scurgere de informaţie, deoarece din surse neoficiale ştiu că Agenţia Kroll este foarte surprinsă de publicaţia care a avut loc vineri. Ei sunt nedumeriţi, cum Procuratura din 22 martie 2018, având toată informaţia nu a acţionat”, a declarat Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că în cadrul Comisiei sunt audiaţi un şir de persoane, foşti angajaţi ai BNM, BEM şi demnitari de stat.

„Probabil săptămâna viitoare vom chema persoanele care au fost implicate la cel mai înalt nivel în luarea deciziilor, mă refer aici la unii deputaţi din actualul Parlament, la fosta conducere a Băncii Naţionale, mă refer aici la Iurie Leancă şi alte persoane care juridic au luat anumite decizii, au promovat anumite idei sau nu au luat anumite decizii, când ar fi trebuit să acţioneze”, a declarat Alexandru Slusari.

Preşedintele Comisiei de anchetă a anunţat că un raport amplu privind investigarea delapidărilor din sistemul bancar va fi prezentat în luna august.

Procuratura Generală nu se face vinovată de scurgerile de informaţii în cazul publicării celor două părţi ale raportului Kroll 2 de către Renato Usatîi. Reprezentanţii instituţiei susţin că raportul Kroll 2 nu a fost la Procuratura Generală, iar în privinţa conţinutului raportului publicat de către Renato Usatîi, Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală, ce ţine, însă, de divulgarea acestuia, Procuratura Generală nu dispune de date în acest sens. Procuratura Generală nu este parte contractantă, acestea fiind BNM şi compania de audit. Până în prezent, Procuratura nu a fost sesizată cu privire la încălcarea clauzelor contractuale de confidenţialitate”, precizează serviciul de presă al Procuraturii Generale, relatează Radio Moldova Actualităţi citând tv.8.md

Amintim că pe 12 iulie liderul PN Renato Usatîi a publicat un document despre care a anunţat că acesta reprezintă versiunea integrală a raportului Kroll- 2 cu mai multe informaţii despre beneficiarii fraudei bancare. Politicianul a precizat că a publicat partea a doua şi a treia a raportului şi că ar mai exista şi părţile a patra şi a cincea.

Comentarii