Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Moldova 1 Promo

01 Mar. 2021 / 08:00

1 martie - sărbătoarea Mărţişorului

Ziua de 1 martie aduce cu ea un frumos obicei de primăvară numit Mărţişor. Acesta este reprezentat fizic de un obiect micuţ legat cu două fire împletite, înnodate, alb şi roşu, care semnifică lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii. De asemenea, mărţişorul este considerat un simbol al dragostei, al purităţii şi al frumuseţii.

Se obişnuieşte ca bărbaţii să ofere doamnelor şi domnişoarelor din viaţa lor mărţişoare, în semn de respect şi admiraţie. Scopul prinderii la piept a mărţişorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos şi curat ca argintul odată cu venirea primăverii.

Această bijuterie  este recunoscută la nivel mondial şi introdusă în patrimoniul UNESCO. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări - Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova - în care această frumoasă tradiţie a primăverii există cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al sărbătoririi renaşterii naturii.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor Moldovei, dar şi României, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.

Fiind o tradiţie respectată de generaţii la rând, mărţişorul stă la originea unei minunate sărbători cu care începe fiecare primăvară în Moldova – Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, ce datează din 1967, fiind organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

La începutul primăverii, la Chişinău şi în toată ţara au loc evenimente la care participă interpreţi şi colective artistice din Republica Moldova şi de peste hotarele ei.

Comentarii