Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

23 Ian. 2021 / 18:50

Rusia: Proteste pentru susţinerea lui Aleksei Navalnîi

Zeci de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia la manifestaţii organizate în întreaga ţară la apelul susţinătorilor opozantului Aleksei Navalnîi, pentru a cere eliberarea lui, în pofida numeroaselor presiuni din partea autorităţilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Proteste masive au loc în peste 70 de oraşe din Federaţia Rusă. Acestea au degenerat în altercaţii, iar mai multe persoane au fost arestate. Peste o mie de oameni au fost arestaţi. Ei au ieşit în stradă de dimineaţă pentru a cere eliberarea opozantului, în pofida numeroaselor presiuni. Autorităţile ruse au avertizat că protestele sunt ilegale, relatează Mesager.

Primele proteste în susţinerea liderului opoziţiei ruse au început în Vladivostok şi Habarovsk. Pe un ger de minus 50 de grade au ieşit în stradă pentru câteva ore şi locuitorii oraşului siberian Iakuţk. Acţiuni similare au avut loc la Moscova şi Sankt-Petersburg. În capitala Federaţiei Ruse, unde de obicei mobilizarea este semnificativă, susţinătorii lui Navalnîi au ieşit să protesteze în piaţa Puşkin în după-amiaza zilei.

Şi soţia principalului opozant al Kremlinului, Iulia, a participat la manifestaţie. Aceasta a fost reţinută de oamenii legii, anunţul fiind făcut chiar de ea pe Instagram. Anterior poliţia menţiona că va reprima orice adunare neautorizată.

Aproape două mii de persoane au fost arestate, potrivit Mediafax. 

Aleksei Navalnîi a fost reţinut săptămâna trecută chiar pe aeroport, la întoarcerea din Germania, unde a fost spitalizat după ce fusese otrăvit cu Noviciok. El va rămâne pentru cel puţin 30 de zile după gratii, fiind acuzat că nu s-a prezentat, la finele anului trecut, la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Comentarii