Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Internaţional

18 Sep. 2020 / 14:16

Proiect de înverzire a oraşului Milano, iniţiat de autorităţile italiene

Milano se transformă într-o mare grădină. Pentru că este unul dintre cele mai poluate oraşe din Italia, autorităţile şi-au propus ca în următorii zece ani să planteze peste trei milioane de copaci. Asta pentru a reduce gradul de poluare, dar şi pentru a crea o oază de răcoare, în contextul în care temperaturile extrem de ridicate sunt tot mai frecvente în ultima perioadă, informează Moldova 1.

Proiectul de înverzire a metropolei italiene include un plan ambiţios de a transforma multe locuri publice în parcuri verzi. De asemenea, se mai doreşte înverzirea a peste 100 de milione de metri pătraţi de acoperişuri din oraş şi plantarea a mii de copaci în curţile grădiniţelor şi şcolilor.

„Cred în acest proiect şi este important să avem cât mai multe spaţii verzi nu doar în Milano, dar în întreaga lume”, a spus Michele Mutti, grădinar.

Este cunoscut faptul că umbra copacilor poate răci oraşele cu peste cinci grade Celsius, iar acest lucru a fost deja resimţit în cartierele înverzite din Milano.

„Diferenţa de temperatură între zonele foarte urbanizate şi cele înverzite este impresionantă, mai ales vara”, a subliniat Perfrancesco Maran, viceprimar Milano.

Încă din 2014 în centrul oraşului mai multe blocuri de locuit au fost transformate în grădini verticale, iar umbra copacilor i-a determinat pe mulţi locatari să nu mai pornească atât de des aparatele de aer condiţionat.

„Umbra vegetaţiei creează un microclimat care reuşeşte să scadă temperatura foarte mult în timpul verii”;

„Această imensă pădure, nu doar înfrumuseţează blocul, dar şi absoarbe dioxidul de carbon şi alte noxe periculoase”, spun oamenii.

„Poluarea este otravă, cel mai bine am înţeles acest lucru acum în contextul pandemiei, când oamenii care aveau plămânii slabi au dezvoltat cele mai grave forme ale bolii. Aerul curat este esenţial pentru sănătatea populaţiei”, a declarat Stefano Boeri, arhitectul proiectului.

Autorităţile din Milano îşi propun ca în următorii zece ani să înverzească mai mult de 50% din suprafaţa oraşului.

Comentarii