Ştiri

Sursa imaginii: europarl.europa.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

19 Feb. 2021 / 12:27

O nouă tulpină SARS-CoV-2, descoperită de oamenii de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă tulpină de SARS-CoV-2. Mutaţia a fost depistată în sudul Finlandei, iar testele PCR se pare că nu o pot detecta. Deocamdată nu este clar dacă noua tulpină este mai contagioasă şi dacă actualele vaccinuri anti-COVID-19 sunt eficiente. În acelaşi timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că tulpina sud-africană nu este mai letală decât celelalte, relatează Moldova 1.

Noua variantă a virusului, denumită Fin-796H, prezintă mutaţii similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud. Cu toate acestea, varianta finlandeză este considerată „unică”, deoarece are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV-2 descoperite până în prezent. Tulpina a fost depistată săptămâna trecută la un pacient şi nu se ştie deocamdată cât de rezistentă este la vaccinuri. Cercetătorii din Helsinki nu cred că tulpina îşi are originea în Finlanda, deoarece rata de infectare în această ţară este mică. În acelaşi timp, OMS vine cu o precizare în cazul tulpinii sud-africane de SARS-CoV-2.

„Tulpina sud-africană nu provoacă mai multe decese decât celelalte mutaţii şi niciun număr mai mare de cazuri grave. A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei din Marea Britanie, însă poate fi ţinută sub control”, afirmă Maria Van Kerkhove, coordonatoare la OMS.

Situaţia din spitalele din nordul Franţei începe să devină critică din cauza numărului crescut de contaminări cu varianta britanică a virusului, care ajunge la 72%, în zona de nord. Personalul medical se teme că nu va putea face faţă următoarelor săptămâni, care se anunţă dificile.

Danemarca intenţionează din 1 martie să ridice restricţiile, iar autorităţile au lansat o amplă campanie de testare. Se vor face în jur de 160 de mii de teste pe zi.

Autorităţile de la Vatican au transmis celor câteva mii de angajaţi din Cetatea Sfântă că îşi pot pierde locurile de muncă dacă refuză să se vaccineze anti-COVID-19 fără să prezinte motive medicale legitime. Papa Francisc este un susţinător declarat al vaccinurilor, folosite pentru a opri răspândirea noului Coronavirus.

În Anglia numărul de infectări a scăzut  cu două treimi faţă de ianuarie. Specialiştii atribuie această curbă descendentă lockdown-ului strict impus la începutul anului, nu creşterii numărului de cetăţeni englezi care au fost vaccinaţi împotriva noului Coronavirus.

Începând de duminică, Israelul, fruntaşul campaniei de vaccinare, a anunţat că ridică restricţiile şi deschide centrele comerciale, pieţele, magazinele stradale, muzeele, bibliotecile şi sinagogile. Însă doar cei vaccinaţi vor avea voie să meargă la cinema, meciuri de fotbal sau la alte evenimente. Totodată, ministrul israelian al sănătăţii a anunţat că toţi cei care vor falsifica certificatul de vaccinare vor ajunge la închisoare.

Comentarii