Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Internaţional

09 Sep. 2020 / 13:54

În cursa pentru elaborarea unui vaccin antiCOVID-19 au intrat companii din întreaga lume

În cursa pentru elaborarea unui vaccin antiCOVID-19 au intrat numeroase companii din întreaga lume. Rusia a lansat deja în circuitul public propriul vaccin „Sputnik V", iar oraşul italian Verona a început testarea unui potenţial vaccin antiCovid-19 pe primii şase voluntari. Şi într-un spital din Madrid o companie americană va începe de săptămâna viitoare să testeze un vaccin-candidat împotriva Coronaviruslui. Între timp Universitatea Oxford a suspendat testarea vaccinului pe care l-a dezvoltat, după ce un voluntar a suferit efecte adverse, relatează Moldova 1.

Vaccinul la care lucra Universitatea Oxford şi AstraZeneca era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui antidot împotriva COVID-19.  În jur de 30 de mii de voluntari din SUA , Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud erau implicaţi în faza a treia de testare, iar după ce unul dintre participanţii la testele din Regat a dezvoltat o boală „inexplicabilă", studiile clinice finale au fost suspendate în toate ţările. Compania nu a dat detalii despre natura bolii şi nici despre starea voluntarului. A precizat însă că acesta se va vindeca şi a fost lansată o investigaţie.

Între timp, un  potenţial vaccin împotriva Covid-19 al unei companii americane urmează să fie testat într-un spital din Madrid.

 „Sunt mai multe tipuri de motivaţie, însă mulţi voluntari au peste 65 de ani sau prezintă un profil cu risc şi au decis să participe la aceste teste, pentru a se vaccina şi a se proteja odată cu apropierea iernii”, a menţionat Alberto Borobia, coordonatorul cercetării la spitalul La Paz.

Şi o companie italiană a început testarea unui vaccin anti-Covid pe un grup de 90 de voluntari din Verona şi Roma. Cum numărul zilnic de îmbolnăviri se apropie de patru mii, autorităţile italiene au decis să prelungească măsurile de combatere a răspândirii COVID-19 până în 7 octombrie.

Rusia a lansat, în circuit public, vaccinul anti-COVID, după ce, conform specialiştilor ruşi, primele două faze au demonstrat că preparatul produce anticorpi şi nu are efecte nocive, deşi este contraindicat anumitor categorii de persoane. La această etapă au fost vaccinaţi în mare parte medicii şi cadrele didactice.

„Simt o mare responsabilitate faţă de oamenii care au încredere în mine şi în organizaţia noastră, aşa că am luat decizia de a participa la cercetare”, a spus Andrey Tiazhenikov, medic voluntar.

„Eu mi-am pierdut mai mulţi priteni. Fiind specialist de boli infecţioase, înţeleg bine că această infecţie nu va dispărea, de aceea trebuie să învăţăm a ne proteja”, a menţionat un alt medic voluntar.

Ministerul rus al Învăţământului a anunţat că în acest an şcolar elevii nu vor fi vaccinaţi împotriva Coronavirusului, recomandând, în acelaşi timp, vaccinarea împotriva gripelor sezoniere.

Aproape 140 de vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în curs de elaborare în lume, potrivit presei internaţionale.Treizeci dintre ele sunt testate pe oameni, însă, potrivit cercetătorilor, numai zece ar urma să se dovedească eficiente.

Comentarii