Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Internaţional

10 Apr. 2021 / 16:34

Documentar Radio: Dumitru Prunariu, primul şi singurul român ajuns în cosmos

Dorinţa de a zbura, de a pluti prin aer, în spaţiu, a avut-o de mic. În copilărie a avut de multe ori sentimentul că dacă va da mai mult din mâini se va putea înălţa ca păsările. Astfel povestea despre visul său nestrămutat de a zbura în sus, pe linie verticală, proaspătul doctor honoris causa, cosmonautul român Dumitru Prunariu. Se întâmpla în 2012, la o întâlnire cu studenţi, profesori şi jurnalişti, în sala de festivităţi a Universităţii Tehnice din Moldova. La acea adunare a fost şi jurnalista Radio Moldova Tatiana Fişer, care a dedicat o ediţie a emisiunii „Documentar Radio” singurului român ajuns în cosmos.

Doar să visezi e prea puţin ca să ajungi acolo unde vrei, mai ales dacă îţi doreşti să ajungi pe o pistă de unde să priveşti şi să vezi întreaga planetă. Pasionat de tot ce înseamnă aeronautică, Dumitru Prunariu a absolvit Facultatea de inginerie aerospaţială a Universităţii Politehnice din Bucureşti, iar apoi efectuând serviciul militar s-a întâmplat să se găsească în momentul potrivit la locul potrivit, pentru a afla şi a participa la o selecţie de candidaţi cosmonauţi. 

În România, procesul de selecţionare pentru programul de zboruri cosmice pilotate a început în aprilie 1977 şi s-a încheiat în martie 1978. Din peste 100 de candidaţi au rămas doar doi, Dumitru Prunariu şi Dumitru Dediu. 

„Pregătirea a început în martie 1978 în orăşelul Zviozdîi. Eram 12 candidaţi, din  ţările Bulgaria, Ungaria, Cuba, Mongolia, România şi Vietnam. În selectarea candidaţilor s-au urmărit atât calităţile fizice, cât şi psihice. Era nevoie de persoane stabile psihic, cu un IQ cât mai ridicat. În timpul antrenamentelor am fost trecuţi prin tot felul de situaţii la limită, dar controlate de la sol”, povesteşte cosmonautul.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost primul nominalizat în mod oficial în cadrul zborului spaţial român-sovietic alături de cosmonautul rus Leonid Popov, comandant de echipaj.

„Pe 14 mai 1981, la 20:16, ora Bucureştiului, de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, şi-a luat zborul nava cosmică Soiuz-40, având la bord echipajul mixt din care făceam parte”, a precizat Dumitru Prunariu. 

Cel mai curios lucru se pare a fi modul în care suportă organismul uman imponderabilitatea. „În imponderabilitate apar multe perturbări şi modificări în funcţionarea organismului. Sunt perturbaţii de circulaţie sangvină, modificări de metabolism, iar multe procese din mediul înconjurător se desfăşoară altfel decât suntem obişnuiţi. O provocare pentru orice cosmonaut este deplasarea tridimensională în plutire liberă, în interiorul laboratorului cosmic. La început este foarte greu să te mişti fără ca să te loveşti de ceva.”

Zborul cosmic a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

„Prima problemă după revenirea pe pământ a fost că nu am putut să-mi păstrez poziţia verticală şi aveam senzaţia că aveam o greutate de două ori mai mare. De asemenea, ca niciodată simţeam greutatea organelor interne care trăgeau în jos şi întindeau muşchii care le susţin”, a precizat cosmonautul. 

Dumitru Prunariu este primul şi singurul român şi cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos.

Comentarii