Ştiri

Sursa imaginii: ijf.org

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

31 Mar. 2020 / 12:32

COVID-19 în lume

Mii de noi cazuri de infectare cu Covid-19, dar şi de decese au fost raportate în ultimele 24 de ore la nivel mondial. Italia este cap de afiş cu peste 11 mii de morţi, numărul infectărilor însă a scăzut uşor faţă de ziua precedent, au fost raportate 4050 de îmbolnăviri, urmează Spania la fel cu un bilanţ sumbru de peste 7700 de morţi. În Statele Unite 6 membri ai Congreului au fost testaţi pozitiv, iar China raportează o creştere a numărului de îmbolnăvire din cauza infectărilor importate. În România sunt peste 2000 de persoane infectate, iar 65 s-au prăpădit, relatează Moldova 1.

În România cel mai mare focar de infecţie este la Suceava unde autorităţile au decis că municipiul şi alte 8 localităţi din apropiere intră în carantină totală. Intrările şi ieşirile vor fi păzite de poliţişti.

„În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei; b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale”, a declarat ministrul Afacerilor Interne al României, Ion Marcel.

În Italia chiar dacă numărul deceselor este la fel de mare, autorităţile au şi o rază de speranţă. Într-o singură zi au fost vindecate peste 1600 de persoane. Totodată Organizaţia mondială a Sănătăţii crede că în urma măsurilor luate epidemia ar trebui să se stabilizeze în Peninsulă.

„Sperăm într-adevăr că Italia şi Spania sunt aproape de o stabilizare a situaţiei - , dar virusul nu va dispărea de la sine. Va trebui îndepărtat prin eforturi de sănătate publică”, a declarat expertul OMS, Mike Ryan.

În acelaşi timp în sudul Italiei, rămaşi fără bani şi mâncare, membrii bandelor criminale folosesc reţelele de socializare ca să pună la cale raiduri asupra unor supermarketuri, de unde fură mâncare. Spania, a depăşit China la numărul de persoane infectate, iar în  cel puţin 6 dintre cele 17 regiuni nu mai au locuri în spitale. Ieri în toată ţara a fost ţinut un minut de reculegere în memoria celor răpuşi de noul coronavirus.

Pentru că îşi pierd rudele într-un timp atât de scurt şi fără să-I poată vedea măcar pentru ultima dată mulţi spanioli nu pot depăşi situaţia de unii singuri aşa că apelează la psihologi, serviciilor cestora fiind la mare căutare în această perioadă.

„Oamenii sunt mîhniţi pentru că nu au putu să-şi ţină promisiunea de a fi în clipele deficile la patul omului drag, dar mai ales în ultimele ore din viată”, a declarat responsabilul de la centrul de asistenţă San Camilo, Carlos Bermejo.

„Nu am putut să-mi iau rămas bun de la mama să o îmbrăţisez pentru ultima dată. A fost atât de greu”, a declarat Encarni Calvache.

Franţa a înregistrat cel mai mare număr de decese într-o singură zi. Iar angajaţii unui lanţ de supermarketuri  din întreaga ţară au refuzat să mai lucreze pentru că nu au echipamentele necesare de protecţie, iar din această cauză mai mulţi muncitori au fost testaţi pozitiv.

„Avem angajaţi la terapie intensivă, avem departamente care au fost infectate şi nu au fost dezinfectate corespunzător. Toţi angaţaii se tem să mai vină la muncă”, a spus reprezentantul Sindicatelor din Franţa, Rada Longar.

În Bulgaria şi Austria  populaţia trebuie să poarte în public măşti de protecţie, măsură menită să oprească răspândirea noului coronavirus. Tot în Austria zeci de politicieni au fost daţi în judecată pentru că ar fi ignorat focarul de infecţie la renumită staţiune de schi unde s-au îmbolnăvit mii de oameni. În Marea Britanie creşte lista oficialilor bolnavi. Consilierul premierului Johnson s-a autoizolat, cu simptome. Premierul, ministrul Sănătăţii şi şeful medical din Anglia sunt deja acasă, infectaţi. Vicarul Romei, cardinalul Angelo De Donatis, a devenit cea mai înaltă faţă bisericească din Biserica Catolică testată pozitiv cu COVID-19. În schimb cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a efectuat un al treilea test pentru coronavirus, şi acesta a ieşit negative. Merkel va rămâne totuşi în carantină. Sitaţia devine alarmantă în Statele Unite unde peste 1000 de poliţişti au fost infecaţi, iar Pentagonul a raportat primul militar american mort din cauza coronavirusului din cei circa 600 testaţi pozitiv. Peste Ocean sunt peste 164.000 de cazuri confirmate, iar numărul deceselor a depăşit 3.100. Cea mai gravă situaţie este la New York. În acelaşi timp Donald Trump a anunţat că va trimite Italiei echipamente medicale în valoare de 100 de milioane de dolarI. Moscova a intrat în carantină, iar Patriarhul Kirill a făcut apel la enoriaşi să nu mai participe în perioada următoare la slujbele religioase.

Comentarii