Ştiri

Sursa imaginii: agerpres.ro

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Internaţional

13 Aug. 2020 / 09:44

Continuă protestele în Belarus

Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine, informează Agerpres.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei.

Sprijinul pentru manifestanţi pare să crească. Peste 100 de medici din Minsk au ieşit să protesteze împotriva violenţei.

Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei OMON să înceteze acţiunile de reprimare violente. „Nu permiteţi continuarea acestei orori nedrepte pe străzi”, a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând „Pleacă!". Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv.

Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Uniunea Europeană a calificat, într-o declaraţie, alegerile ca nefiind „nici libere şi nici corecte", adăugând că „autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă", şi că „Belarusul merită ceva mai bun".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: „Toţi cei arestaţi în Belarus pentru că au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi".

Totodată, autorităţile din Belarus au confirmat miercuri moartea unui manifestant arestat în timpul unui miting, fiind al doilea deces înregistrat de la începutul acestei mişcări de protest suprimate violent, relatează AFP.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă a declarat că bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a murit într-un spital din Gomel (sud), după ce a fost arestat duminică în timpul unei „manifestaţii neautorizate”. Potrivit acestei surse, care nu precizează data decesului, sănătatea bărbatului s-ar fi „deteriorat brusc'' în timp ce era în detenţie.

Mai mulţi organizatori ai protestelor organizate după alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus au fost arestaţi, au relatat media de stat de la Minsk, după a treia noapte de represalii violente din partea forţelor de securitate împotriva manifestanţilor care contestă victoria preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial, informează DPA.

Comentarii