Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

31 Mar. 2020 / 10:14

UE oferă sprijin Republicii Moldova pentru atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei

Uniunea Europeană oferă sprijin Republicii Moldova pentru atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei. Printre acţiunile finanţate de UE sunt lansarea unui nou program de sprijin regional, Facilitarea, simplificarea, accelerarea şi consolidarea liniilor de credit şi a subvenţiilor, iniţierea unui nou centru de inovaţii TIC în municipiul Cahul.

Potrivit unui comunicat al UE, sprijinul pentru economia Moldovei este direcţionat, în special, pentru întreprinderile mici şi cele mijlocii (IMM).

UE lucrează în strânsă colaborare cu instituţiile financiare internaţionale (IFI) şi instituţiile de finanţare relevante din statele membre ale UE, ca ECHIPE EUROPE, oferind un răspuns european coordonat pentru economia reală, inclusiv pentru IMM-uri, în special prin:

- Lansarea unui nou program de sprijin regional de 100 milioane EURO pentru a ajuta IMM-urile, inclusiv angajaţii independenţi etc., să acceseze cu uşurinţă credite şi să-şi impulsioneze afacerile după criză.

- Facilitarea, simplificarea, accelerarea şi consolidarea liniilor de credit şi a subvenţiilor existente în valoare de 200 milioane EURO pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin iniţiativa sa EU4Business;

- UE va iniţia în curând un nou centru de inovaţii TIC în oraşul Cahul şi va oferi subvenţii pentru start-upuri inovatoare. Aceste iniţiative vor completa schema de granturi existente de 5 milioane EURO şi serviciile de dezvoltare a afacerilor pentru IMM-urile din Moldova, care continuă să fie alături de întreprinderile din Moldova în timpul crizei.

- În plus, în actuala criză, UE şi-a mobilizat principalul instrument de risc în valoare de 500 milioane EURO, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD). Aceasta va permite furnizarea rapidă de bani cash şi instrumentul va putea fi pus în aplicare de urgenţă de către partenerii IFI pentru a facilita furnizarea de lichidităţi în vecinătatea UE, inclusiv prin capitalul de rulment, finanţele comerciale sau moratoria serviciului datoriei.

În plus, UE are în derulare programe de asistenţă macrofinanciară pentru parteneri, inclusiv Moldova. O contribuţie la bugetul de stat ar putea fi disponibilă imediat ce sunt aplicate acţiuni specifice convenite în comun.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistenţă Moldovei prin TAIEX, instrumentul peer to peer, folosind expertiza, experienţa şi exemple de bune practici ale statelor membre ale UE privind evaluarea schemei de răspuns în caz de urgenţă şi a sistemelor de sănătate.

Comentarii