Ştiri

Sursa imaginii: bani.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

24 Aug. 2019 / 10:48

Standarde internaţionale în gospodăriile ţărăneşti din Moldova

Încă o gospodărie ţărănească din ţara noastră a decis să introducă standarde internaţionale pentru producătorii agricoli Global G.A.P. Vorbim despre gospodăria Rodicăi Chişca din Hînceşti, care se bazează în mare parte pe producţia de prune. Acum antreprenoarea activează în conformitate cu practicile şi standardele europene, iar recent a recepţionat deja prima solicitare pentru furnizarea prunelor spre Italia, relatează Mesager.

După ce au lucrat mulţi ani în străinătate, Rodica Chişca şi soţul său au decis să se întoarcă acasă şi să investească în agricultură. După ce a efectuat numeroase analize şi s-a consultat cu experţii, familia a decis să cumpere un teren şi să crească prune. În prezent deţine o suprafaţă de 50 de hectare, dintre care 33 sunt plantate cu prune.

„Am fost cu soţul peste hotare în anii 2000. În 2011 ne-am gândit să investim în ţara noastră. Am hotărât să plantăm prune, pentru că acest pământ este bun pentru astfel de culturi. Înainte de a sădi copaci am studiat piaţa şi toate cererile de pe piaţă. Ne ocupăm de aceste livezi pe parcursul anilor, sădim copacii pe etape, dar acum avem deja al cincilea an de când strângem recolta”, a spus Rodica Chişca, antreprenor.

Antreprenorul se plânge de lipsa de opţiuni pentru vânzarea produselor pe piaţa locală, de aceea este interesat să dezvolte vânzări pe piaţa europeană, care oferă de obicei preţuri mai atractive.

„În primul an am încercat să vindem producţia noastră pe piaţa locală, dar aici practic nu putem lucra nu avem cui vinde în cantităţi mari. Am cooperat cu unele companii care se ocupă de exporturi, însă acestea propuneau preţuri foarte joase , de aceea am hotărât să ieşi pe altă piaţă”, a spus Rodica Chişca.

Specialistul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, Andrei Cumpanici spune că certificarea Golbal GAP permite fermierilor să eficientizeze procesele şi să se apropie de standardele internaţionale.

„Doamna Chişca de la bun început a studiat toate cerinţele, iar până atunci a fost instruită în Italia , unde a făcut cunoştinţă cu Global G.A.P şi în Moldova a studiat cerinţele locale. Ea a îndeplinit aceste cerinţe. Totul ce a fost necesar a fost să se documenteze şi să respecte normele”, a spus Andrei Cumpanici, specialist APM USAID.

„Condiţiile au fost respectate încă din primăvară, din momentul în care se face curăţarea copacilor. Trebuie respectate normele de curăţare, stropire, toate soluţiile de stropit trebuie să fie conforme standardelor Global GAP”, a spus agronomul Vasile Chişca.

„Sunt cerinţe serioase: prunele nu trebuie să fie deteriorate, răscoapte, să aibă cozi. Este şi apă şi trusă medicală şi un loc special destinat pentru spălarea mâinilor”, a spus muncitorul Valeriu Omelcenco.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2018 în Republica Moldova, au fost recoltate 133 de mii de tone de prune.

În acest an, peste 25 de fermieri au obţinut certificarea GLOBAL GAP prin Programul Agricultura Performantă în Moldova. Standardul internaţional este prevăzut pentru comerţul cu produse agricole şi este utilizat în 124 de ţări.

Comentarii