Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

23 Feb. 2021 / 18:15

Situaţia HoReCa în condiţiile stării de urgenţă, discutată în comisia de profil

Pentru a ajuta sectorul HoReCa să supravieţuiască pandemiei, autorităţile trebuie să adopte un şir de măsuri de suport, care să echilibreze măsurile restrictive din acest domeniu. Asta a menţionat în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În Codul muncii nu avem pârghii pentru a disponibiliza uşor personalul de care nu mai avem nevoie”, a menţionat Aneta Zasaviţchi, precizând că este vorba de nişte compensaţii pe care agenţii economici nu le pot achita.

Totodată, reprezentanţii sectorului au menţionat şi introducerea rotativă a măsurilor restrictive în diferite domenii. Măsurile restrictive sunt absolut necesare din perspectiva situaţiei epidemiologice, susţine secretara de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Tatiana Zatîc.

„Cel mai îngrijorător fapt este că s-au modificat cazurile, au devenit mult mai grave şi mai îndelungate, iar răspunsul la tratament şi posibilitatea de externare sunt mai dificile. Aflarea în terapie intensivă a devenit mai îndelungată, iar rotaţia pacienţilor mai mică, numărul celor în stare gravă şi extrem de gravă este în creştere”, a explicat secretara de stat.

Totodată, reprezentanţii autorităţilor au menţionat că fără un guvern plenipotenţiar înlesnirile cerute de HoReCa nu pot fi adoptate.

Comentarii