Ştiri

Sursa imaginii: ansa.gov.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

22 Mar. 2019 / 17:30

Situaţia din domeniul avicol, discutată la ANSA

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc astăzi o întrunire cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi a operatorilor din domeniul avicol, potrivit unui comunicat de presă al ANSA.

Participanţii acestui for au supus dezbaterilor situaţia actuală din ramura avicolă la nivel naţional în contextul implementării Foii de Parcurs pentru obţinerea de către R. Moldova a dreptului de export în UE a cărnii şi ouălor de pasăre, categoria „B”.

În mesajul de salut adresat asistenţei, Dl Ion Sula, Director General al Agenţiei a menţionat că etapele pentru obţinerea dreptului de a exporta carne de pasăre şi ouă de categoria B în Uniunea Europeană au fost discutate în cadrul câtorva şedinţe de lucru cu colegii de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii al RM, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Mediului, alte instituţii de resort dar şi operatorii din domeniul producerii cărnii de pasăre şi a ouălor.

Pe lângă aspectele ce ţin de armonizarea legislaţiei în domeniul dat, Agenţiei îi revine şi sarcina de a lua toate măsurile necesare pentru facilitarea condiţiilor de export pentru producătorii autohtoni, a accentuat Directorul General ANSA, specificând că consolidarea capacităţilor instituţionale este necesară pentru a putea întreprinde acţiuni concrete şi pentru a oferi tot sprijinul necesar producătorilor cu privire la plasarea pe piaţă şi la export a cărnii de pasăre şi ouălor, precum şi examinarea posibilităţii construcţiei a unităţii de procesare a subproduselor de origine animalieră nedestinate consumului uman.

În vederea realizării obiectivelor trasate, urmează să depunem eforturi conjugate nu doar la nivelul structurilor guvernamentale şi cele de control, dar în primul rând la nivelul celor implicaţi direct în acest sector, adică producătorii autohtoni din sectorul avicol. Anume ei trebuie să îşi dorească obţinerea dreptului de a exporta carne şi ouă de pasăre în UE, deoarece asta înseamnă dezvoltarea sectorului, echipamente moderne, iar în rezultat produse competitive şi noi pieţe de desfacere, - a specificat în mesajul său Directorul General ANSA.

În cadrul discuţiilor, o atenţie sporită a fost acordată cerinţelor UE şi nivelului de pregătire la compartimentele privind sănătatea şi bunăstarea animală şi situaţia sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor în domeniul avicol.

La întrunire au participat Dna Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Dna Daniela Morari, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Dl Vitalie Dragan, şef Direcţie Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În prezentările făcute în faţa audienţei, Directorul general Adjunct, Dl Ion Toma şi Dl Maxim Sârbu, inspector principal al Direcţiei Sănătatea şi bunăstarea animalelor au recurs la o analiză detaliată a stării de lucruri în domeniu, specificând că pe parcursul anului trecut Agenţia a elaborat proceduri generale şi specifice pentru autorizarea şi listarea unităţilor din domeniul produselor de origine animală destinate consumului uman, efectuarea controlului oficial la unităţile care fabrică produse alimentare de origine animală, verificarea trasabilităţii produselor alimentare, certificarea produselor alimentare destinate exportului, evaluarea bunăstării păsărilor în timpul abatorizării, prelevarea probelor de produse alimentare, acţiunile întreprinse în cazul produselor alimentare neconforme ş.a. Dl Toma a menţionat că în scopul implementării foii de parcurs pentru obţinerea dreptului de export în UE a cărnii şi ouălor de pasăre, ANSA a organizat instruiri ale inspectorilor pe aspectele ce ţin de implementare a planului de control şi prelevare de probe, raportare a Planului de control al reziduurilor, efectuarea procedurii de autorizare sanitar-veterinară şi listare a unităţilor de producere, trasabilitatea cărnii şi a produselor din carne la toate etapele de producere, organizate cu suportul Proiectului Twinning. Asistenţă permanentă la implementarea foii de parcurs a fost acordată agenţiei de către experţii din Lituania şi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, prin intermediul proiectului organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură “Sprijin pentru dezvoltarea capacităţii de aplicare a analizei riscului de către autorităţile competente pe siguranţa alimentelor şi de către operatorii de industrie alimentară din Moldova”.

În prezent, în ţara noastră activează şi sunt autorizate sanitar-veterinar 25 de abatoare şi puncte de sacrificare a păsărilor şi 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 20 centre activează în cadrul fabricilor avicole şi 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operaţiunilor de colectare şi ambalare a ouălor.

Conform procedurii de planificare a controalelor în baza riscului au fost efectuate pe parcursul anului trecut 65 de controale în domeniul de producere a cărnii de pasăre şi 38 de controale la centrele de marcare/ambalare a ouălor. Au fost întocmite 50 de prescripţii şi 14 procese verbale.

La întrunire au participat Dna Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Dna Daniela Morari, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Dl Vitalie Dragan, şef Direcţie Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Comentarii