Ştiri

Sursa imaginii: joblist.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

10 Aug. 2020 / 09:25

Republica Moldova va solicita un credit de urgenţă de la Banca Mondială

Republica Moldova va solicita un credit de urgenţă de la Banca Mondială, bani care vor fi folosiţi pentru a ajuta agricultorii în depăşirea crizei cu care se confruntă. Un anunţ în acest sens a fost făcut de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unui briefing. Potrivit şefului statului, negocierile vor începe în săptămâna curentă.

„Avem o secetă fără precedent şi agricultorii se ciocnesc cu cea mai mare problemă din ultimii ani de la independenţă. Noi trebuie să facem tot posibilul să salvăm agricultorii. Dacă nu o facem acum, în următoarele luni mulţi dintre ei nu vor supravieţui nici până la sfârşitul anului”, a declarat şeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, negocierile pentru creditul de urgenţă pe care Republica Moldova îl va solicita de la Banca Mondială vor începe în zilele următoare.

„Există astfel de mecanisme şi în următoarele zile colegii din Guvern vor avea primele contacte cu reprezentanţii Băncii Mondiale. Este vorba de un credit de urgenţă pentru agricultori. Trebuie să înţelegem că resursele bugetare sunt reduse, dar vom găsi posibilităţi să ajutăm agricultorii”, a mai declarat şeful statului.

Totodată, Igor Dodon a declarat că şi în cadrul vizitei sale la Moscova a cerut sprijin pentru agricultori, fiind vorba de 40-50 de tone de motorină. Agricultorii au protestat anterior, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu au întreprins acţiuni de susţinere în condiţiile secetei şi ale crizei pandemice. Şi partidele de opoziţie au protestat faţă de politicile statului în agricultură. Vineri, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat că fracţiunea pe care o reprezintă va începe săptămâna curenta colectarea a o treime din voturi, necesare pentru convocacarea Parlamentului în şedinţă extraordinară, la care ar urma să fie examinată situaţia din agricultură.

Amintim că, recent, Guvernul a aprobat Regulamentul de acordare a compensaţiilor pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei. Astfel, ajutoarele vor fi acordate pentru cerealele din prima grupă, afectate de secetă, în măsură de 60%, precum şi pentru culturile horticole, afectate de grindină. Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie.

Comentarii