Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

10 Sep. 2019 / 11:21

Republica Moldova speră la extinderea fluxului de investiţii din China

Republica Moldova speră la extinderea fluxului de investiţii din China, dar şi la deschiderea unui parc industrial în ţara noastră. Despre aceasta a declarat preşedinta Parlamentului Zinaida Greceanîi în cadrul unui discurs rostit la Forumul Economic Euroasiatic, care are loc în oraşul Xi'an din China, se arată într-un comunicat al Legislativului.

Zinaida Greceanîi a menţionat că modelul chinez de dezvoltare atrage astăzi atenţia întregii lumi. Experienţa Republicii Populare Chineze are o importanţă deosebită şi pentru ţara noastră. Un interes aparte pentru Republica Moldova prezintă proiectul „Noul drum al mătăsii”.
 

„Menţionez că în 2014 a fost semnat Memorandumul privind intensificarea cooperării pentru construcţia în comun a circuitului economic „Drumul Mătăsii” între departamentele economice din Moldova şi China. Această iniţiativă oferă ţărilor noastre noi oportunităţi şi perspective mai mari de cooperare”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Potrivit speakerului, realizarea acestui proiect de către partea moldovenească impune dezvoltarea infrastructurii drumurilor de acces auto, feroviare, aeriene, maritime, pentru a face eficientă banda drumurilor atât pentru mărfurile chinezeşti în Europa, cât şi pentru cele europene în China, totodată impunând promovarea unei politici echilibrate în toate domeniile (inclusiv cel economic) pentru dezvoltarea durabilă a popoarelor.

De asemenea, Republica Moldova speră la extinderea fluxului de investiţii din China, dar şi la deschiderea unui parc industrial în ţara noastră.
 

„Sunt sigură că ne aşteaptă mai multe proiecte comune, dar şi multe victorii comune”, a conchis Zinaida Greceanîi.

În perioada 9-12 septembrie 2019, în oraşul Xi'an, China, se desfăşoară cea de-a 8-a ediţie a Forumului Economic Euro-Asiatic “Construirea Centurii şi a Drumului pentru cooperare la nivel înalt şi dezvoltare de înaltă calitate”, organizat de autorităţile chineze în parteneriat cu Organizaţia de Cooperare din Shanghai.

Forumul Economic Euro-Asia a fost lansat pentru prima dată în China în anul 2005 şi se desfăşoară odată la doi ani. Scopul acestuia este dezvoltarea cooperării în următoarele domenii: politic, comerţ şi economie, ştiinţă şi tehnologie, cultură, educaţie etc.

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă la Forumul Economic Euro-Asiatic în calitate de oaspete de onoare. Din componenţa delegaţiei fac parte Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Republica Populară Chineză Vlad Batrîncea – vicepreşedinte al Comisiei politică externă şi integrare europeană, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, vicepreşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie Vladimir Odnostalco, vicepreşedintele Comisiei agricultură şi industrie alimentară Vladimir Bolea şi Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Moldova alege reprezentantul la „Eurovision – 2020”

Ştiri / Eurovision

29 Feb. 2020 / 12:51

Moldova alege reprezentantul la „Eurovision – 2020”

Maşinile parcate neregulamentar ar putea fi evacuate

Ştiri / Social

29 Feb. 2020 / 11:20

Maşinile parcate neregulamentar ar putea fi evacuate

Trafic rutier suspendat pe strada Bucureşti

Ştiri / Social

29 Feb. 2020 / 09:02

Trafic rutier suspendat pe strada Bucureşti

Expoziţie de mărţişoare la Parlament

Ştiri / Cultură

28 Feb. 2020 / 19:01

Expoziţie de mărţişoare la Parlament

Partidul Şor vine cu acuzaţii la adresa CEC

Ştiri / Politic

28 Feb. 2020 / 18:00

Partidul Şor vine cu acuzaţii la adresa CEC

Vezi arhiva